PRIJETI PREKIDOM PLAĆANJA

Erdogan napao Moody's i Fitch zbog rejtinga

16.09.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan optužio je rejting agencije Moody's i Fitch da su njihove procjene o turskom gospodarstvu politički motivirane te da bi zbog toga Ankara mogla prekinuti suradnju s njima, izvijestili su u utorak lokalni mediji

Moody's i Fitch upozorili su posljednjih tjedana na mogući negativni utjecaj nastavka političke nesigurnosti u Turskoj nakon pobjede Erdogana na nedavnim prvim izravnim predsjedničkim izborima u toj zemlji.

Erdogan je novinarima lokalnih medija danas kazao da su takve procjene politički motivirane i da se ne temelje na stvarnom stanju u gospodarstva.

'Prekinuli smo suradnju s agencijom Standard & Poor's, a ako se takva praksa nastavi, mogu reći premijeru da prekine i suradnju s te dvije agencije. No, još nismo dosegnuli tu točku', navodi Erdoganove riječi list Hurriyet Daily.

Turska je u svibnju 2012. žestoko reagirala kada je Standard & Poor's (S&P) smanjio izglede za njezin kreditni rejting s pozitivnih na stabilne. Erdogan je tada poručio da Ankara više ne priznaje tu agenciju, a njezinu odluku nazvao ideološkom.

Lani Standard & Poor's nije uspio postići dogovor s Turskom o punoj procjeni njezinog rejtinga, što znači da ih ta zemlja ne želi plaćati, no agencija ipak objavljuje svoje procjene o Turskoj zbog potreba investitora.

Fitch, koji kreditni rejting Turske drži na BBB- sa stabilnim izgledima, objavio je prošloga četvrtka da bi se turska središnja banka uoči općih izbora idućega lipnja mogla naći pod snažnim političkim pritiskom da smanji kamatne stope, unatoč rastu inflacije.

Moody's, koji rejting Turske drži na Baa3 s negativnim izgledima, upozorio je, pak, prošlog mjeseca da Erdoganova pobjeda na predsjedničkim izborima nije riješila kreditne izazove u zemlji, te da će neizvjesnost potrajati.

Erdogan nije prvi visoki dužnosnik u svijetu koji je napao rejting agencije zbog nezadovoljstva njihovim procjenama, no procjene agencija potrebne su ako država želi izdavati obveznice na svjetskim financijskim tržištima.