susret u ankari

Erdogan i Vučić dogovorili zajedničke korake za rješavanje krize u BiH

18.01.2022 u 20:23

Bionic
Reading

Očito je potrebno zajednički djelovati s međunarodnom zajednicom kako bi se prevladala kriza u BiH, ocijenio je u utorak turski predsjednik Recep Tayip Erdogan poslije razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Ankari

Erdogan je na zajedničkoj konferenciji za novinare istaknuo da se sve strane moraju suzdržati od poteza koji mogu naškoditi očuvanju integriteta i suvereniteta BiH u aktualnoj krizi potaknutoj porukama i ponašanjem vođe bosanskih Srba Milorada Dodika koji BiH smatra nefunkcionalnom državom i inzistira na samostalnosti Republike Srpske.

On je kao značajnu istaknuo suglasnost s Vučićem da je "potpora koju Srbija pruža integritetu BIH važna za mir i stabilnost cijele regije", izvjestili su iz Ankare beogradski elektronički mediji.

Turska će, rekao je Erdogan, nastaviti ulagati napore i činiti sve da se smanje napetosti na Balkanu.

Vučić se prošlog tjedna u Beogradu sastao s Dodikom i pozvao ga da on i sve političke snage u Republici Srpskoj sudjeluju u radu zajedničkih institucija u BiH i "na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS", priopćeno je tada iz Vučićeva ureda.

Turski predsjednik rekao je kako je s Vučićem postignut dogovor da se, poslije izbora u Srbiji u travnju, održi zajednička sjednica s trojnim predsjedništvom BIH, u Beogradu ili u Istanbulu.

"Tim sastankom poduzmemo korake da osiguramo teritorijalni integritet Bosne", izjavio je Ergogan.

Vučić je rekao da je važno "da guramo naše zemlje naprijed, da iz prošlosti izvlačimo pouke i gradimo bolju budućnost regije".