SLAVONCI U ŠOKU

Epidemiolozi po kućama provjeravaju tko ima uši u kosi?!

23.03.2012 u 14:21

Bionic
Reading

Neugodnost kakvu kažu da ne pamte doživjele su jedna obitelj iz Osijeka i jedna iz Tenje, kad su im nedavno na vrata pokucali djelatnici Zavoda za javno zdravstvo da bi provjerili imaju li članovi kućanstva uši u kosi!

T. V. (podaci poznati redakciji Glasa Slavonije) kaže da je to za njih bilo veliko poniženje, to više što se znalo da su se uši pojavile u privatnom vrtiću koji pohađaju djeca. 'Kad su obavijestili da djeca imaju uši, mi smo ih tretirali i dobili čak i liječničku potvrdu da ih nemaju. Potom su poslani kući iz vrtića, nakon čega smo ponovno kupili preparate, no ponovilo se da su djecu ponovno poslali kući. Pravi šok uslijedio je kad su došli djelatnici Zavoda i tražili da nas pregledaju, ja ne znam možete li zamisliti tu sramotu koju nikad nisam doživjela. Nikada ranije nisam ni čula da idu po kućama', ispričala T. V. za Glas Slavonije

Ukućani su bili u nevjerici jer su morali ponoviti tretiranje, ali i ići liječniku opće medicine kako bi dobili potvrde da su očišćeni od ovih nametnika! Da je doista riječ o presedanu, potvrdila je i Silvija Kretonić iz Epidemiološkog odjela Zavoda, koja kaže da nemaju praksu izlaska na teren osim u slučaju sumnje da se uši ne povlače ni nakon tjedan dana, a što je u privatnom vrtiću bio slučaj. S obzirom na sumnju odgojiteljice, kaže, obavljen je pregled članova kućanstva, i to nakon što su upozoreni da problem ušiju kod obitelji traje već dva mjeseca.

'Nakon tog vremenskog razdoblja moguće je da prijeđe u epidemiju i naš je zadatak prekontrolirati sve koji dolaze u kontakt s oboljelom osobom, iako ponavljam da mi zbog ušiju inače ne izlazimo na teren. Problem ušiju u vrtićima i školama događa se, no nismo imali slučajeva da smo obavljali tretiranje u bilo kojoj takvoj ustanovi, odnosno u obitelji', kaže Kretonić.