prevencija je bitna

Epidemiološka situacija ne smije ugroziti prevenciju raka vrata maternice

18.01.2021 u 11:53

Bionic
Reading

Epidemiološka situacija ne smije ugroziti napredak u prevenciji i liječenju raka vrata maternice, jedne od najsmrtonosnijih ženskih bolesti, upozorile su liječnice ususret Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice te Danu mimoza

Liječnice su u ponedjeljak napomenule da su ljudi proteklih mjeseci više no ikad suočeni s činjenicom koliko je zdravlje krhko i koliko ga brzo možemo izgubiti, a pandemija koronavirusa naučila nas je da prevencija život znači.

Upravo to je, istaknule su, najpotrebnija nit vodilja kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti - rak vrata maternice, koji kao "tihi ubojica" unatoč blagom padu smrtnosti godišnje u Hrvatskoj odnosi više od 100 života.

Ginekologinja i tajnica udruge "Zdravka" Jadranka Belan Žuklić navela je kako su uz pandemiju, kojoj su se pridružili i potresi, primijetili da je pacijenticama potrebna dodatna podrška i razumijevanje.

Strahom od covida opravdava se odgađanje liječenja

"Veliki dio pacijentica boji se da neće na vrijeme započeti liječenje. Rijetko, ali susrećemo i drugu krajnost da se strahom od covid bolesti opravdava odgađanje liječenja", upozorila je Belan Žuklić.

Rekla je i kako se sjeća žene u ranim četrdesetim s citološkim nalazom CIN III/ karcinom in situ, kojoj je preporučen operacijski postupak na početku pandemije, ali ga zbog nerealnog straha nije učinila. 

"Dakako da je toj osobi potrebna psihološka pomoć, ali nažalost odgađanjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka, povećava se rizik da se u podlozi razvija rak vrata maternice", naglasila je Belan Žuklić.

Početi adekvatno provoditi Nacionalni program ranog otkrivanja raka

Specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka Neda Ferenčić Vrban kazala je kako se Liga zauzima da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Zahtijeva i besplatnu edukaciju, cijepljenje te odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom. Izrazila je ponos na sve sudionike u povijesnom uspjehu donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine.

Njime su Vlada i Sabor krajem prosinca 2020. godine usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice, te raka uzrokovanog HPV-om, podsjetila je Ferenčić Vrban.

Zalaže se i za unaprjeđenje i praćenje učinkovitosti postojećih te uvođenje novih mjera probirnih pregleda, odnosno povećanje postotka odaziva na probirne preglede i smanjenje rizika od premalignih i malignih lezija vezanih uz perzistentnu HPV infekciju u osoba koje se cijepe.

HPV najčešći uzrok rata vrata maternice

Humani papilloma virus (HPV)  najčešći je uzročnik raka vrata maternice.

Upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti može se svesti na minimum, kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Tako će kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice Tatjana Nemeth-Blažić i Neda Ferenčić na on line konferenciji na Dan mimoza podijeliti najnovija saznanja o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Konferencija će se održati u subotu, 23. siječnja u 11 sati putem Cisco web platforme, a pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr.