preko škola

Epidemiologinja o cijepljenju djece u Zagrebu: Imamo jako dobar odaziv, roditelji su zainteresirani

11.06.2021 u 09:11

Bionic
Reading

Zagrebački gradski ured za obrazovanje putem škola odaslao je informaciju o cijepljenju djece od 12 godina uz upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) o prioritetnom cijepljenju za one koji boluju od bolesti koje uvećavaju rizik za teže oblike Covida-19. S cijepljenjem se započelo 1. lipnja

'Za sada imamo jako dobar odaziv, roditelji su zainteresirani', rekla je gostujući u Studiju 4 HRT-a epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer napominjući kako su jedva čekali da cjepivo bude odobreno od strane HALMED-a.

'HZJZ je odmah reagirao i poslao dopis o mogućnosti cijepljenja djece od 12 godina na dalje', dodala je.

Epidemiologinja Mayer kaže kako su imali puno upita roditelja djece mlađe od 16 godina te da se s cijepljenjem krenulo 1. lipnja.

Istaknula je kako je u prvoj fazi dobro da se cijepe djeca koja su rizična, ona koja imaju kronične, srčane, plućne bolesti. Objasnila je da ako se ta djeca zaraze, postoji vjerojatnost da će razviti težu kliničku sliku, zbog svojih kroničnih bolesti, a cijepljenjem se prevenira širenje bolesti, kao i razvoj teže kliničke slike.

Osvrnula se na nuspojave, one su kod djece iste kao i kod odraslih. Za sada su, dodaje, bile uobičajene, bol ruke, na mjestu uboda, crvenilo, glavobolja.

Mayer je govorila o prijašnjim cijepljenjima djece, poput cijepljenja protiv HPV-a, rekla je kako je u početku bilo otpora, no ipak se povećala svijest roditelja.

Istaknula je kako je Covid ozbiljna, teška bolest, a procjepljivanje i cijepljenje jedini spas za povratak u normalu.

Nada se da će na jesen brojke zaraženih biti manje, ali napominje kako Covid neće nestati nego ćemo morati živjeti s njim.

'Ako do kraja lipnja 50 posto populacije bude cijepljeno, bit ćemo zadovoljni jer je tada manja šansa da ćemo u rujnu imati novi val i porast broja zaraženih', dodala je napominjući kako prema brojkama koje imaju, pokazuju da je cijepljeno 1500 djece u dobi od 16 i 17 godina te oko 150 u dobi od 12 do 16 godina.

Osvrnula se na one koji odgađaju cijepljenje, rekla je da je to osobni odabir, uvijek ima onih koji se ne žele cijepiti i to ih žalosti.

'Cijepljenje protiv COVID-19 nije obavezno, ali je jako korisno i preporučljivo', dodala je.