EPIDEMIJA u britaniji

Strašno: Troje radnika u trgovini zaraženo HIV-om nakon napada iglama

15.09.2023 u 20:05

Bionic
Reading

Zaposlenici trgovine Iceland Foods zarazili su se HIV-om nakon što su ih kradljivci napali zaraženim hipodermičkim iglama, potvrdio je šef tog maloprodajnog lanca. Britaniju je navodno zahvatila svojevrsna epidemija krađe po trgovinama, a stručnjaci kažu da lopovi operiraju unutar skupina organiziranog kriminala

Tri zaposlenika filijale maloprodajnog lanca Iceland Foods zaraženi su HIV-om nakon što su ih lopovi koji su upali u trgovinu napali hipodermičkim iglama. Šef maloprodajnog lanca Richard Walker već je upozoravao na porast nasilnih napada na njihove zaposlenike.

'Svakog tjedna imamo u prosjeku 12 ozbiljnih incidenata, a gotovo uvijek je riječ o napadu kradljivaca', rekao je Walker za DailyMail. 'Šamarali su ih, tukli, udarali šakama te im prijetili noževima, čekićima, vatrenim oružjem, iglama pa čak i buzdovanima. Nekima je slomljena čeljust, neki su zadobili frakturu lubanje ', dodaje.

A napad iglama nakon kojeg su se trojica zaposlenika ove trgovine zarazila HIV-om dogodio se prije nekoliko godina. Urbani mit o zarazi HIV-om nakon napada iglama koji je dugo vremena kružio po britanskim kuloarima postao je stvarnost.

Sharon White, šefica lanca trgovina John Lewis nedavno je krađe po britanskim trgovinama okarakterizirala kao epidemiju.

Broj krađa u trgovinama lanca Co-op porastao je za 41 posto u prvih osam mjeseci ove godine u usporedbi s prošlom, s tisuću prijavljenih slučajeva krađe dnevno u 2500 filijala. British Retail Consortium pak kaže da se broj slučajeva nasilja nad njihovim zaposlenicima udvostručio od 2019. godine.

Šef Iceland Foodsa Walker pak kaže da njihov lanac zbog krađa gubi 20 milijuna funti na godišnjoj razini, te upozorava na nužnost većih ovlasti zaštitara, koji samo uz pristanak policije mogu pretražiti sumnjive osobe. Dodatan problem je što zakon o zaštiti podataka ne dozvoljava dijeljenje fotografija lopova s drugim trgovinama.

'Policija ignorira 70 posto poziva kad je riječ o krađama u trgovinama. To nije nužno njihova krivica jer moraju imati i resurse kako bi ovu epidemiju kriminala shvatili ozbiljno', kaže on.