incident u 2022.

Drama na nebu: Ruski vojni avion pokušao je srušiti britanski izviđački zrakoplov

14.09.2023 u 07:27

Bionic
Reading

Ruski pilot pokušao je oboriti izviđački zrakoplov britanskog ratnog zrakoplovstva jer je vjerovao da ima dopuštenje za pucanje, doznaje BBC

Ruski pilot ispalio je dvije rakete, od kojih je prva promašila, a ne iznenada se pokvarila, kako se tada tvrdilo.

Rusija je tvrdila da je incident iz rujna 2022. uzrokovao 'tehnički kvar'. Britansko ministarstvo obrane javno je prihvatilo rusko objašnjenje.

Ali sada su tri visoka zapadna obrambena izvora, upoznata s incidentom, rekla BBC-ju da ruske komunikacije koje je presreo zrakoplov RAF-a RC-135 Rivet Joint daju vrlo različit prikaz od službene verzije.

Zrakoplov britanskog ratnog zrakoplovstva s posadom od do 30 članova letio je u izviđačkoj misiji nad Crnim morem u međunarodnom zračnom prostoru 29. rujna prošle godine, kada je presreo dva ruska borbena zrakoplova SU-27.

Prema komunikaciji koju su presreli, jedan od ruskih pilota mislio je da je dobio dopuštenje da gađa britanski zrakoplov nakon dvosmislene naredbe ruskog zapovjedništva. Međutim drugi ruski pilot nije tako shvatio naredbu i bunio se i čak opsovao kolegu u drugom vojnom avionu.

Britanski zrakoplov bio je opremljen senzorima za presretanje komunikacije te je britanska posada cijelo vrijeme bila u mogućnosti slušati komunikaciju koja je lako mogla rezultirati njihovom smrću.

Ministarstvo obrane Velike Britanije poručilo je da neće objaviti detalje te komunikacije.

'Naša je namjera uvijek bila zaštititi sigurnost naših operacija, izbjeći nepotrebnu eskalaciju te informirati javnost i međunarodnu zajednicu', kratko su poručili.

Što se stvarno dogodilo

Dok su se dva ruska SU-27 približavala špijunskom zrakoplovu RAF-a, primili su poruku kontrolora iz svog zapovjedništva.

Jedan zapadni izvor rekao je za BBC da su riječi koje su primili bile - 'imate metu'.

Ovaj dvosmisleni jezik jedan od ruskih pilota protumačio je kao dopuštenje za paljbu.

Nasuprot tome, piloti NATO-a koriste vrlo precizan jezik kada traže i dobivaju dopuštenje za paljbu.

Ruski pilot ispustio je raketu zrak-zrak, koja je uspješno lansirana, ali nije uspjela naciljati metu, rečeno je za BBC. Bio je to promašaj, a ne kvar.

Izvori obrane rekli su za BBC da je tada izbila svađa između dvojice ruskih pilota. Pilot drugog SU-27 nije mislio da su dobili dopuštenje za vatru. Priča se da je psovao svog kolegu, zapravo ga pitajući što misli da radi. Prvi pilot ipak je ispustio još jedan projektil. Taj drugi projektil jednostavno je pao s krila, što sugerira da se ili pokvario ili da je lansiranje prekinuto.

Što tvrdi britansko ministarstvo obrane

Tri tjedna kasnije britanska vlada potvrdila je da se incident dogodio, a nakon objašnjenja ruskog ministarstva obrane to je nazvano 'tehničkim kvarom'.

U izjavi parlamentarnim zastupnicima 20. listopada, tadašnji ministar obrane Ben Wallace nazvao je to 'potencijalno opasnim susretom'.

No prihvatio je rusko objašnjenje, rekavši: 'Ne smatramo da ovaj incident predstavlja namjernu eskalaciju od strane Rusa, a naša se analiza slaže da je do toga došlo zbog kvara.'

S takvim objašnjenjem ne slažu se Amerikanci. 'Incident je bio mnogo ozbiljniji nego što se prvobitno prikazivalo i mogao je prerasti u ratni čin', izvijestio je New York Times.

Prema dvojici američkih obrambenih dužnosnika, pišu novine, ruski je pilot pogrešno protumačio zapovijed sa zemlje. Ruski pilot 'koji je gađao britanski zrakoplov, pucao je, ali projektil nije pravilno lansiran'.

Novine su također citirale neimenovanog dužnosnika američke obrane koji je incident opisao 'kao stvarno, stvarno zastrašujući'.