ide na bolje

Epidemija i dalje u padu, uskoro postupno popuštanje mjera u Sloveniji

10.02.2022 u 11:39

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 12.137 zaraza koronavirusom i 16 preminulih među oboljelima, no svi su epidemiološki podaci u opadanju pa epidemiolozi najavljuju mogućnost da će uskoro doći do popuštanja nekih mjera

Nakon što je proteklih dana prijeđen vrhunac broja dnevnih zaraza, očekuje se da će za koji dan uslijediti i pad broja hospitaliziranih pacijenata, dok se vrhunac broja smrtnih slučajeva očekuje idućeg tjedna, pa vladina stručna skupina za covid-19 dopušta da se tada može raspravljati i o postupnom ukidanju nekih mjera, prenose u četvrtak slovenski mediji izvore bliske vladi.

Očekuje se da će u ovom tjednu biti ukupno potvrđeno oko 60 tisuća novih slučajeva zaraze, što je još uvijek mnogo, ali znatno manje nego proteklih tjedana, kad ih je znalo biti i po sto tisuća, kazao je za medije Janez Žibert s ljubljanskog Zdravstvenog fakulteta koji radi i projekcije razvoja epidemije, govoreći o mogućem popuštanju.

Član vladine stručne skupine za Covid-19 Matjaž Jereb kazao je za Slovensku televiziju da mišljenja o trenutnoj situaciji i mjerama u njoj nisu jedinstvena, ali da se smatra kako bi idući tjedan mogli nastati uvjeti da se "postupno ukidaju pojedine epidemiološke mjere". Sve to pod uvjetom da broj kritičnih pacijenata počne padati, kazao je, dodavši da je za dugoročniju prognozu kako će se stvari razvijati idućih tjedana prerano.

U zadnja 24 sata u Sloveniji je s 3.252 PCR i 124.073 brzih antigenskih testova potvrđeno ukupno 12.137 novih zaraza, pri čemu je udio pozitivnih kod PCR testova bio 27,4 posto, a kod brzih antigenskih 9,1 posto.

Broj hospitaliziranih u zadnja je 24 sata smanjen za 2,8 posto, pa je u bolnicama ukupno 789 pacijenata, od čega 141 na intenzivnim odjelima, gdje je broj hospitaliziranih pao za 3,4 posto u odnosu na prethodni dan.

S preminulima u zadnja 24 sata ukupni broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećao se na 6044, 14-dnavna incidencija zaraza na sto tisuća stanovnika pala je na 8143, dok je sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu smanjen na 9261 slučaj, pokazuju službeni podaci vlade.