'MORALNI IMPERATIV'

EP zahtijeva uvođenje dodatnih sankcija Iranu zbog smrtne kazne

17.02.2022 u 23:42

Bionic
Reading

Europska unija treba uvesti dodatne sankcije Iranu ne bi li prestao provoditi smrtne kazne, složili su se u četvrtak zastupnici u Europskom parlamentu

EP je na plenarnoj sjednici u četvrtak usvojio Rezoluciju o smrtnoj kazni u Iranu kojom se strogo osuđuje njezina primjena i posebno poziva vlasti Islamske Republike da zabrane njeno izvršavanje nad maloljetnicima.

„Moralni je imperativ da EU reagira na ove postupke iranskog režima. Taj odgovor prema potrebi treba uključiti i dodatne ciljane sankcije”, rekao je jedan od autora rezolucije Javier Zarzalejos, španjolski zastupnik iz redova pučana.

Jytte Guteland, švedska zastupnica iz redova socijalista, rekla je da ne postoji humani način za izvršenje smrtne kazne, već samo brutalne metode.

„U Iranu se i vješanje koristi kao jedna od metoda. U Iranu se to provodi tako da se ljudi doslovce uguše, što može trajati do dvadesetak minuta”, rekla je Guteland, jedna od autoruca rezolucije i dodala da se kazna temelji na srednjovjekovnom pogledu na čovječanstvo.

„U većini zemalja svijeta smrtna kazna je odbačena i to zauvijek i nadam se da će i Iran ići istim stopama. Želim apelirati na Uniju da nametne sankcije”, dodala je Guteland.

Rezulocijom, koja je usvojena sa 617 glasova za, 8 protiv i 59 suzdržanih, eurozastupnici su apelirali na iranski režim da oslobodi sve političke zatvorenike, uključujući borce za ljudska prava, i da riješi pitanje diskriminacije vjerskih ili etničkih manjina i pripadnika LGBTIQ zajednice.

Danski zastupnik liberala Søren Gade kazao je da nema nikakvih iluzija da će rezolucija zaustaviti smaknuća.

„Međutim, dužnost je nas, eurozastupnika, da stavimo pitanje smrtne kazne na dnevni red. Ne smijemo prestati pritiskati iranski režim. Iranci koji su bili dovoljno hrabri da progovore protiv svojih čelnika zaslužuju našu punu potporu”, naglasio je Gade.

Ernest Urtasun, španjolski zastupnik iz redova zelenih, kazao je da je 2021. najmanje 270 osoba smaknuto u Iranu, uključujući i deset maloljetnika.

Talijanska zastupnica krajnje desnice Susanna Ceccardi podsjetila je da je trenutni iranski predsjednik Ibrahim Raisi „kao čelnik sudstva naredio ubijanje prosvjednika 2019. godine”.

„Mi tražimo da se Iranu naglasi da svi gospodarski odnosi trebaju biti uvjetovani stajanjem na kraj ovom groznom kršenju ljudskih prava”, dodala je Ceccardi.

Clare Daly, irska zastupnica iz redova ekstremne ljevice, rekla je da osuđuje smrtnu kaznu u Iranu, no i da to nije jedina zemlja u kojoj se ona provodi. Kao primjere je navela Kinu, Saudijsku Arabiju i Sjedinjene Američke Države.

Europski parlament je u srpnju prošle godine usvojio sličnu rezoluciju kojom je zatražio uvođenje sankcija Saudijskoj Arabiji zbog izricanja smrtnih kazni maloljetnicima, a već je tada zatražio uvoženje sankcija Iranu.