POMOĆ ZVIŽDAČIMA

EP pokreće istragu o američkom špijuniranju

04.07.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode treba napraviti istragu o nadzornim programima SAD-a uključujući i prisluškivanja EU institucija i drugih špijunskih optužbi, te iznijeti svoje rezultate do kraja godine, kaže se u rezoluciji koja je prihvaćena danas u Parlamentu. Zastupnici također pozivaju na bolju zaštitu zviždača

U rezoluciji europski parlamentarci izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog internetskog skandala PRISM i drugih programa nadziranja, oštro osuđuju špijuniranje predstavništava EU i pozivaju američke vlasti da im pruže potpune informacije o svim optužbama bez daljnjeg odlaganja.

Parlament također izražava ozbiljnu zabrinutost zbog navoda da se slični programi za nadzor vode u nekoliko zemalja članica EU, poput Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Njemačke i Poljske. Zato pozivaju da se ispita jesu li ti programi u skladu s europskim odredbama.

Istraga Odbora za građanske slobode

Odbor za građanske slobode prikupit će informacije i dokaze od SAD-a i EU-a, te iznijeti svoje zaključke u rezoluciji do kraja godine te tako procijeniti utjecaj navodnih praćenja aktivnosti na pravo građana na privatnost i zaštitu podataka, slobode izražavanja.

Zaštita zviždača

Zastupnici su naglasili potrebu da se dozvoli zviždačima da otkriju teška kršenja temeljnih prava, te važnost pružanja pomoći takvim ljudima uz zaštitu koja im je potrebna, uključujući i na međunarodnoj razini.

Pojačane mjere zaštite podataka prijeko potrebna

Parlament poziva zemlje članice da ubrzaju svoj rad oko paketa zaštite podataka i poziva Komisiju i američke vlasti da nastavi pregovore o Sporazumu o zaštiti podataka bez odgode. Konačni sporazum mora osigurati građanima EU-a pristup sustavu američkog pravosuđa jednaku onom koji uživaju američki građani.