borba protiv terorizma

Emirati donirali Interpolu 50 milijuna eura

27.03.2017 u 16:32

Bionic
Reading

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata objavile su u ponedjeljak da su Interpolu donirale 50 milijuna eura kako bi poduprle njegove napore u borbi s ‘kriminalom i terorizmom u svijetu’.

Ova je vijest objavljena dan uoči početka u Abou Dhabiju trodnevnog foruma ‘Jedinstvo za sigurnost’ koji Interpol organizira u partnerstvu s Emiratima i sa zakladom ‘Interpol za sigurniji svijet’ kojemu je namijenjena donacija.

Na forumu, na kojemu će sudjelovati ministri, čelnici policije i stručnjaci, raspravljat će se o ‘odgovornosti’ zemalja u Interpolovoj borbi s terorizmom, informatičkim napadima i u zaštiti kulturne baštine, rekli su organizatori.

Ovom donacijom Interpolu Emirati potvrđuju svoje ‘trajno zalaganje za sigurnost međunarodne zajednice’ i za sigurnost svoje zemlje, ističe se u priopćenju brigadnog generala Hamada Ajlana Al Amimija, čelnika ministarstva unutarnjih poslova.

‘Suzbijanje kriminala zahtijeva međunarodnu koordinaciju’, rekao je.  Ujedinjeni Arapski Emirati, naftom bogata zemlja Perzijskog zaljeva, donijela je 2014. strog zakon o suzbijanju terorizma koji predviđa smrtnu kaznu i koji je terorističkim organizacijama proglasio 83 islamističke skupine, pa tako i Al Kaidu, organizaciju Islamsku državu (IS) i Muslimansko bratstvo.

Zemlja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji koju predvode Sjedinjene Države i koja se u Siriji i u Iraku bori protiv IS-a.