europska agencija za lijekove

EMA bi mogla objaviti mišljenje o cjepivima protiv Covida-19 do kraja godine

24.11.2020 u 13:23

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) mogla bi, u najboljem slučaju, objaviti svoje znanstveno mišljenje o potencijalnim cjepivima protiv covida-19 do kraja godine, kazao je u utorak izvršni direktor agencije Emer Cooke

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca objavio je u ponedjeljak, nakon konkurenata Pfizera i Moderne, da se njegovo cjepivo pokazalo uspješnim u kliničkim ispitivanjima.

„Ako sve bude pozitivno, a moramo razmotriti podatke da budemo sigurni, u najboljem slučaju mogli bismo objaviti svoje znanstveno mišljenje do kraja godine”, rekao je Cooke za dnevni list The Irish Independent.

„Cjepiva su razvijena jako brzo, što je jako obećavajuće sa znanstvenog aspekta, ali to znači da se velika pozornost pridaje rezultatima i moramo se pobrinuti da ih ocijenimo što bolje možemo, a da ne kompromitiramo naše uobičajene znanstvene standarde”.

Cooke je kazao da EMA želi objaviti svoju preporuku u sličnom vremenskom okviru kao i američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja bi svoje mišljenje o Pfizerovu cjepivu trebala objaviti sredinom prosinca.

Dodao je da bi agencija mogla preporučiti korištenje cjepiva na osnovi rezultata u različitim skupinama, kao što su stariji ili ljudi s komorbiditetima, prenosi list.