Elsa Schiaparelli – Trnoružica modnog svijeta

Elsa Schiaparelli – Trnoružica modnog svijeta

08.07.2013 u 19:55

Bionic
Reading

Brend koji je zaspao duboki san poput Trnoružice još daleke 1954. probudio je Diego Della Valle koji uskoro planira lansirati liniju custom odijela i haljina, nakita, asesoara i parfema s potpisom jedne od najvažnijih žena modnog svijeta.


Iako je svoj business zatvorila prije gotovo 60 godina, Elsa Schiaparelli, poznatija kao Schiarp, neprežaljena je modna dizajnerica koja je stvarala u najtežem razdoblju za modu; između dva svjetska rata. Svojim haljinama kao što su Lobster, Tears ili Skeleton dress, te legendarnim Shoe hat i Bug necklace pomicala je granice baš kao što su radili i surealisti Salvador Dali, Leonor Fini, Alberto Giacometti i Jean Cocteau s kojima se konstantno družila.

Da je Elsin predmet zanimanja kudikamo drugačiji od većine Talijanki iz njezine generacije moglo se naslutiti još u ranom djetinjstvu kada je sa svojim djedom, poznatim talijanskim astronomom Giovannijem Schiaparellijem, koji je otkrio takozvane Kanale Marsa, provodila sate istražujući svemir.

Wallis Simpson (na fotografijama Cecila Beatona), modni uzor nadrealizma bila je Elsina muza.
Glumice Marlene Dietrich, Daisy Fellowes, Katherine Hepburn, Zsa Zsa Gabor nosile su njene kreacije na velikom platnu, ali i izvan njega.

Dalijeva supruga i muza Gala s legendarnim Schapariellinim šeširom 'Shoe hat'.



Ono što mene osobno privlači kod Schiaparelli je dovođenje zaigranosti u modu i osjećaj da 'sve ide' jedno s drugim. Voljela je suprotstavljati boje, oblike i teksture, te prihvaćati nove tehnologije i materijale. Schiap je dizajnirala wraparound haljine desetljećima prije Diane von Furstenberg i zgužvane nabore od rajona 50 godina prije Issey Miyake-a. Prva je dizajnirala večerernju haljinu s jaknom, te vidljive patentne zatvarače. Bila je majstorica u pričvršćivanju odjeće i to genijalnim broševima s nadrealističnim motivima; bube, kukci, mrkve i cvjetače, a o Sciaparellinim šeširima pisale su se ode radosti u modnim magazinima.

Uspoređivali su je s dvije velike modne dizajenerice dvadesetog vijeka. Unatoč iznimno različitim stilovima dizajna, mediji su joj nametnuli ne samo usporedbu, nego i rivalstvo s Coco Chanel. Navodno je Coco jednom 'slučajno' prislonila Schiaparellinu haljinu na voštanu svijeću na jednoj zabavi i ova se zapalila. No, jedina činjenica koja ih povezuje je razdoblje u kojem su obe stvarale svoje modne kuće, a to je između dva svjetska rata. U to je vrijeme Time pisao da je Chanel druga modna liga bez obzira što se njeno modno carstvo tada procijenjivalo na 15 milijuna američkih dolara, dok je za Schiaparelli pisao u epitetima 'genijalka' koja radi ultra-moderni haute couture. Usporedba pak s Miucciom Pradom je daleko utemeljenija ako uzmemo da je na obe dizajnerice itekako utjecala kultura i umjetnost. Dok je Schiaparelli surađivala s Dalíjem i Cocteauom, na Pradu je itekako utjecao postmodernizam. To je prvi detektirao The Costume Institute of The Metropolitan Museum of Art koji je u proljeće 2012. postavio izložbu Schiaparelli i Prada pod nazivom Impossible Conversations.

No, 2013. je godina kad se usnula ljepotica napokon probudila iz svog 59-ogodišnjeg sna. Najzaslužniji za revival jednog od najutjecajnijeg brandova u povijesti svjetske mode je modni mag Diego della Valle koji je angažirao Christiana Lacroixa, obožavanog dizajnera haute couture-a koji se potpuno posvetio kazališnoj kostimografiji i koji ne krije da je na njegovo stvaralaštvo najviše utjecala upravo Elsa Schiaparelli. Prošlog je tjedna u pariškom Musée des Arts Décoratifs prikazano 18 modela koje je Lacroix dizajnirao kao hommage Schiaparelli. Ista prilika će od sada svake godine biti ponuđena različitim umjetnicima, a s nestrpljenjem se očekuje imenovanje sljedećeg.

Diego Della Valle vlasnik modne kuće Schiaparelli ima velike planove; trenutačno se radi na liniji custom odijela i haljina, nakita, asesoara i parfema s potpisom jedne od najvažnije žena modnog svijeta, čija je glavna ambasadorica glumica Farida Khelfa, dugogodišnja muza Jean Paul Gaultiera i Azzedine Alaiae

U međuvremenu, na pariškoj adresi 21 Place Vendôme (inače originalnoj adresi butika Schiap) obnovljeni su saloni s radovima Elsinih suradnika i prijatelja, uključujući ifotografije Salvadora Dalija, crteža Jeana Cocteaua, te skulptureAlberto Giacometti, a koji će se koristiti za održavanje sastanaka s klijentima. Bilo bi fino popiti kavu ili čaj u jednome od njih.