ROĐEN DA SILUJE

Elisabeth bila u sudnici s ocem monstrumom?

18.03.2009 u 17:09

Bionic
Reading

Austrijski mediji pišu da da je u sudnici sa monstrumom Josefom Fritzlom (73) navodno bila i njegova kćer Elisabeth (43), koja je iz klinike Mauer u tajnosti dovedena na sud. U sudnicu je navodno ušla nakon što su iz nje izašli novinari

SANKT-POELTEN - Neki austrijski mediji čak nagađaju da je Elisabethina jučerašnja nazočnost u sudnici razlog zbog kojeg je Fritzl promijenio iskaz. Njegov odvjetnik Rudolf Mayer također sumnja da se Fritzlovo ponašanje toliko promijenilo zbog Elisabethe, koja je možda i danas bila u sudnici.
 
Iako je uvjet da se njen iskaz koristi na sudu bio da nikad više ne mora pogledati monstruma, Elisabeth je skupila hrabrosti da prvi put vidi oca nakon izlaska iz podruma. Navodno piše knjigu i želi prikupiti dojmove sa suđenja. 'Pisala sam godinama u podrumu, ali me nitko nije čuo', rekla je nakon oslobođenja u izjavi policajcima.

Josef Fritzl, koji je 24 godine silovao vlastitu kćer zatočenu u podrumu, u srijedu je opet trljao oči na spomen njegove majke, vjerojatno da ne zaplače kao u ponedjeljak.

Psihijatrica Adelheid Kastner rekla je na suđenju da Fritzl boluje od vrlo ozbiljnog poremećaja ličnosti i da bi za društvo bio opasan čak i u starosti bude li oslobođen, te je preporučila da zatvorsku kaznu služi u ustanovi za psihički poremećene zločince. On ima bolesnu težnju za moći te je, po vlastitu priznanju, 'rođen da siluje', rekla je u srijedu psihijatrica.

U vještačenju psihijatrice ističe se da se duševna bolest, manjak obdarenosti, dubinske smetnje svijesti, dakle pravni razlozi za proglašenje neuračunljivosti i nesposobnosti da snosi krivnju, u Fritzlovu slučaju isključuje, ali se pritom dodaje kako netko tko tako dugo planirano i ciljano radi protiv unutarnjeg reda mora biti duboko poremećen.

"U njemu ključa težnja za moći. Sposoban je dobro se kontrolirati, no kada ta kontrola popusti, potreba za vladanjem eksplodira", istaknula je Kastner opisujući dvostruku ličnost okrivljenoga.

Tu težnju za moći "mora utažiti seksualno ili kojim drugim putem", rekla je Kastner i ocijenila da će, "sve dok ima seksualni nagon, svoju potrebu za vladanjem tako iskazivati, no ona neće nestati gubitkom seksualnog nagona".

"Opasnost je u tome što će ponovno činiti teška nedjela ne bude li liječen", drži psihijatrica i poručuje da se Fritzl mora liječiti sve dok se ne bude moglo reći da više nije opasan.

Adelheid Kastner, osim toga, ustrajala je na podvojenoj ličnosti optuženika koji je četvrt stoljeća vodio dvostruki život krijući ga od obitelji i znanaca.

"S vanjske je strane glatka fasada, obična, gdje sve funkcionira, a u dubini ključaju neutažene potrebe", ističe Kastner.

Fritzl je bio svjestan svoje "zle strane" te je i sam "priznao kako je rođen da siluje".

Svoju kćer Elisabeth silovao je 24 godine držeći je zatočenu u podrumu. Iz te incestuozne veze rođeno je sedmero djece, a jedno je dijete umrlo kao novorođenče zbog uskraćene liječničke pomoći.

Fritzl, koji je u srijedu priznao krivnju po svim točkama optužnice, prvog dana suđenja priznao je krivnju za rodoskvrnuće i djelomično za seksualno zlostavljanje i silovanje, ali je negirao krivnju za porobljavanje kćeri i ubojstvo djeteta rođenog u toj incestualnoj vezi.

Sa ženom Rosemarie, s kojom je u zakonitom braku od 1959. godine, kada joj je bilo tek 17 godina, Fritzl je imao sedmero djece.

Fritzlova težnja da ima mnogo djece davala mu je sigurnost da vlada brakom, a k tomu - što je više djece imao - to je veća bila njegova moć, drži psihijatrica.

"Fritzl je, po vlastitu priznanju, stvorio uvjete u kojima je ostvario sve što je oduvijek želio", rekla je psihijatrica i upozorila na njegovu nevjerojatnu sposobnost da drugu obitelj, onu u podrumu, 'izbriše' dok obavlja uobičajene poslove.