biznis iz zatvora

El Chapo dizajner: Najpoznatiji živući narkobos pokreće svoj modni brend

01.04.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Nedavno osuđeni narkobos Joaquin El Chapo Guzman tijekom vikenda je iz zatvora objavio kako planira pokretanje modnog brenda koji bi trebao nositi njegovo ime, prezime i nadimak

Kako piše The New York Times, El Chapo je inspiraciju za pokretanje novog biznisa pronašao u svojim kćerima, sedmogodišnjim blizankama, a posao bi trebala voditi njegova supruga Emma Coronel Aispuro.

'Ovaj projekt je ideja koju smo Joaquin i ja razvijali dugo vremena. Prije nego što je otišao u Sjedinjene Države, jako puno smo razgovarali na tu temu', izjavila je Aispuro. El Chapo je, inače, prije prošlomjesečne presude i kazne doživotnog zatvora potpisao dokumente kojim mu se odobrava komunikacija s vanjskim svijetom.

Meksikanca se, između ostalog, teretilo da je prvi čovjek kartela Sinaloa, koji je prema riječima tužitelja najveći dobavljač droge za američko tržište. El Chapo je uhićen u siječnju 2016. godine nakon što je pobjegao iz zatvora u Meksiku kroz tunel pet mjeseci ranije.

Suđenje u New Yorku trajalo je 11 tjedana, a od 57 svjedoka koji su bili pozvani na sud samo je jedan bio svjedok obrane. El Chapovi odvjetnici iznosili su obranu samo pola sata.

Sudski proces otvorio je javnosti uvid u unutarnji ustroj Guzmanova kartela Sinaloa, nazvanog po sjeverozapadnoj meksičkoj državi u kojoj je rođen u siromašnom planinskom selu. El Chapo je među stanovnicima Sinaloe o sebi gradio mit prikazujući se kao Robin Hood, a slavi su pridonijela i njegova dva spektakularna bijega iz meksičkih zatvora.

Američko tužiteljstvo optužilo ga je da je tonama kokaina, heroina, marihuane i metamfetamina opskrbljivao tržišta u Sjedinjenim Državama više od dva desetljeća. Svoju moć u Meksiku učvršćivao je ubojstvima i ratujući s protivničkim klanovima.

Variraju procjene o Guzmanovoj ukupnoj zaradi. Časopis Forbes stavio ga je u 2009. na popis najbogatijih ljudi na svijetu, s procjenom da posjeduje milijardu dolara. Poslije je njegovo ime izbačeno s popisa, uz obrazloženje da je teško procijeniti njegovu imovinu. Prema američkom ministarstvu pravosuđa, El Chapo je trgovinom droge zaradio oko 14 milijardi dolara.