LJEVIČARSKO LIKOVANJE NAD SAD-OM

Ekvador osnivaču WikiLeaksa ponudio utočište

30.11.2010 u 20:54

Bionic
Reading

Dužnosnik ekvadorske vlade pozvao je osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea da živi i predaje u Ekvadoru nakon što je Assange na internet stranicama Wikileaksa objavio osjetljive dokumente SAD-a i izazvao međunarodni skandal

Zamjenik ekvadorskog ministra vanjskih poslova Kintto Lucas lokalnim je medijima rekao da Ekvador pokušava stupiti u dodir s Assangeom kako bi ga pozvao u zemlju i pohvalio Assangeov istraživački rad. Ekvador s Venezuelom i Bolivijom pripada bloku južnoameričkih država s ljevičarskim vladama koje su izrazito kritične prema politici SAD-a u regiji.

Wikileaks je došao do 250.000 dokumenata State DDepertmenta i dao ih medijima koji su u nedjelju počele objavljivati prepiske američke diplomacije među kojima je bilo i neugodnih ocjena svjetskih čelnika. Wikileaks je ranije objavio dokumente SAD-a o ratovima u Iraku i Afganistanu.

'Pozivamo ga da održava konferencije i, ako želi, ponudili smo mu stalni boravak u Ekvadoru', rekao je Lucas u razgovoru objavljenom u utorak u listu Hoy, izvijestila je agencija Reuters.

Odvjetnik Juliana Assangea u utorak je uložio priziv na švedski nalog za privođenje povezan s istragom o navodnom silovanju. Assangeov švedski odvjetnik Bjorn Hurtig žalbu je uložio Vrhovnom sudu i zatražio od suda da istraži zašto je švedski tužitelj povezao Assangea sa slučajem.

Istraga je pokrenuta nakon što su dvije žene prijavile slučaj u kolovozu kada je Assange bio u Švedskoj zbog objave tisuća dokumenata Pentagona o sukobu u Afganistanu a sud je naredio pritvaranje Assangea kako bi ga se ispitalo, navodi agencija Dpa.

Ne zna se gdje se Assange trenutno nalazi a nalog za privođenje znači da tužitelji mogu zatražiti od drugih zemalja da ga uhite.