BISKUP KOMARICA

'Ekstremno siromaštvo u BiH je prijetnja za cijelu Europu'

18.04.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Banjalučki biskup Franjo Komarica rekao je na svečanom otvaranju seminara o socijalnom dijalogu na zapadnom Balkanu koji se 7. i 8. rujna održava u Zagrebu da je siromaštvo koje je iza sebe ostavio rat u Bosni i Hercegovini i poratna pljačka trajni izvor nesigurnosti za regiju i cijelu Europu

'Predugo trajanje izostajanja pravednog političkog i pravnog rješenja ratom u svakom pogledu teško strvene moje domovine Bosne i Hercegovine, podržava množinu velikog pa čak i ekstremnog siromaštva, ali i trajnu nepravdu za stotine tisuća njezinih stanovnika, osobito izbjeglica i prognanika je, moje je duboko uvjerenje, opasan izvor za trajnu nesigurnost ovoga dijela Europe, a onda i cijele Europe', kazao je Komarica.

Komarica je dodao i da siromaštvo u kojem živi veći dio stanovništva u BiH sušta je suprotnost izobilju u kojem uživa dio tamošnje bogataške klike koja se obogatila na nerijetko na nedopustiv način i na račun obespravljenih i siromašnih sugrađana. 'Takva situacija je skandal prema kojem se mora odrediti svaki iole pošteni humanist, osobito istinski vjernik', kazao je on.

Komarica smatra da građani u BiH zaslužuje pravo na rad zaslužuje pravedno honoriranje te zaradu i treba osigurati radnike i radno mjesto koje će izgraditi funkcionalnu ekonomsku strukturu u mjestu, regiji i cijeloj državi. Odgovornost, poručio je banjalučki biskup, za to leži na političkom vodstvu državnih institucija, na gospodarstvenicima, ali i na civilom društvu BiH.

'Posebna rak rana ovog dijela Europe, ja se usuđujem potvrditi jer sam tijekom cijeloga rata i poraća trajno u žiži problematike je moja domovina Bosna i Hercegovina. Mi nismo tako ružni i prokleti kako izgledamo, mi imamo i hrabrosti i snage i ljubavi i volje prema svojoj zemlji i prema svojim susjedima da pokažemo da i mi možemo rame uz rame sa svima vama od Hrvatske pa do cijele Europe zajednički izgrađivati ovaj dio Europe i tako cijeli kontinent', kazao je Komarica.