BORBA U PACIFIČKIM TAJGAMA

Ekstremisti gerilskom taktikom napadaju policiju

09.06.2010 u 17:06

Bionic
Reading

Nacistički ekstremisti ili odmetnuti vojnici u borbi protiv korumpirane policije? Ili možda oboje? Policija ruskog Primorskog kraja već nekoliko dana steže obruč oko grupe oružanih pobunjenika koji se gerilskim udarima obrušavaju na policajce

U srijedu je javljeno da su policijske snage u šumi u zaleđu te pacifičke regije (administrativni centar Vladivostok) okružile trojicu od petorice osumnjičenih. Vođa skupine je 32-godišnji bivši vojni padobranac Roman Muromcev, a spominje se i 21-godišnji dezerter Aleksandr Sladkih.

Lenta javlja da je od 27. svibnja naovamo skupina triput napadala policijske postrojbe, pri čemu je jedan dužnosnik ubijen, a trojica su ranjena. Tabloid Komsomolskaja pravda naglašava da se radi o osvetničkoj grupi usmjerenoj na pripadnike policijskih snaga, koje se u proglasu skupine objavljenom na internetu naziva 'zavojevačima naše zemlje'.

S proglasom se vjerojatno mogu poistovjetiti mnogi nasilju skloni građani Ruske Federacije jer tamošnju miliciju diljem zemlje prati iznimno negativan glas. Slabo plaćeni i regrutirani na sumnjive načine, dijelovi te milicije često pribjegavaju korupciji, iznudi i sličnim rabotama te se smatra da su upravo oni od uličnih bandi iz 90-ih preuzeli kontrolu tržišta narkotika, šverca i drugih uličnih oblika organiziranog kriminala.

No ono što svojim čitateljima tiražna i klikana Komsomolskaja pravda nije sugerirala jest ostatak proglasa koji je u članku spomenut, a navodno mu je autor vođa pobunjenika iz Primorskog kraja, Muromcev.

U navedenom proglasu autor se, uz tešku nacional-izolacionističku retoriku, karakterističnu za niz paravojnih desničarskih formacija u Rusiji, zapravo ne bavi policijom, nego se obrušava na 'kaos svjetske zavjere koja provodi teror po našoj zemlji', 'židovskog fašizma' itd., uz poziv da se slijedi njihov put 'ubijanja prodanih stvorova'.

Potonji element u vijesti o krvoproliću u Primorskom kraju ukazuje na drugi golemi problem suvremene Rusije – bujanje neonacističkih paravojnih trupa koje za usijane glave organiziraju vojne poligone na opskurnim lokacijama. Ranije su u žrtve tzv. skinheada u Rusiji uglavnom bili nedužni, nezaštićeni građani 'krive' boje kože na ulicama.

U posljednjih godinu dana ruski mediji upozoravaju da su nacisti proširili područje djelovanja i agresiju po pri put usmjerili na institucije države. Proljetos je ubijen Eduard Čuvašov, sudac istaknut po presudama nizu ubilačkih skupina. Lani su, primjerice, skinheadi u Nižnjem Novgorodu, nakon smrti jednog od pripadnika skupine u policijskoj stanici, molotovljevim koktelima zasuli zgradu te pokušali potpaliti zdanje lokalnog suda.

Ukoliko je vođa primorskih gerilaca Roman Muromcev doista autor teksta koji mu se pripisuje, ovo je još jedan slučaj ubrojiv u posljedice tihe tolerancije ili čak nemogućnosti kontrole militantnog nazovi-patriotizma u Rusiji.