Koronavirus izvan kontrole

Eksponencijalni rast zaraženih u SAD-u, očekuje se i 100.000 oboljelih dnevno, Bijela kuća bez plana i programa, a Trump živi u nekoj svojoj stvarnosti

10.07.2020 u 22:28

Bionic
Reading

Dok SAD tone sve dublje u močvaru koronavirusa, svakodnevno obarajući rekorde u broju oboljelih - u četvrtak je registrirano 65.500 novih slučajeva u 24 sata - ponovno počinje rasti i stopa smrtnosti. Bijela kuća nije donijela nacionalni plan za borbu protiv virusa SARS-CoV-2, pa nema izgleda da će američka noćna mora završiti idućih mjeseci. Upravo suprotno

Od 20. siječnja, kada je prvi put dijagnosticiran u SAD-u, Amerikanci vode kontinuirani rat protiv koronavirusa. Dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, trenutno najutjecajniji stručnjak u američkoj vladi, u srijedu je ustvrdio da je sada na djelu eksponencijalni rast broja oboljelih. Trebalo je 99 dana da se u SAD-u dosegne milijun slučajeva koronavirusa, naredna 43 dana za dva milijuna i još svega 28 dana za tri milijuna.

'Ako ne priznate što se događa, ne možete to ni popraviti', kazao je, apelirajući na savezne države poput Floride i Teksasa, koje su unatoč njegovim upozorenjima prerano ukinule stroge mjere suzbijanja epidemije, da ponovno razmotre svoju taktiku. Još prije desetak dana izjavio je u Senatu da nema kontrole nad situacijom i da neće biti iznenađen ako broj novozaraženih prijeđe 100.000 na dan. Istovremeno, predsjednik Donald Trump slavodobitno konstatira da je stopa smrtnosti značajno pala te inzistira da 'život ide dalje'.

Smrtnost se uistinu smanjila, od prosječno gotovo 3000 umrlih dnevno u travnju do prosječno oko 900 u posljednjih nekoliko dana. No dok New York 'miruje', broj smrtnih slučajeva raste u drugim saveznim državama, osobito na jugu i zapadu zemlje. U Arizoni je sada dvostruko više preminulih nego prije mjesec dana, a broj hospitaliziranih zbog Covida-19 se utrostručio. Najteže je ipak u Teksasu i na Floridi, gdje novih mjera nema unatoč skoku broja novozaraženih na po 11.000 dnevno. Gradonačelnici teksaških gradova Houstona i Austina konstatirali su da u bolnicama uskoro više neće biti mjesta, izražavajući bojazan od njujorškog scenarija s masovnim grobnicama.

U Kaliforniji je broj novozaraženih u kontinuiranom rastu, s prosječno oko 2000 u travnju do današnjih 9000 novih slučajeva u 24 sata. Tamošnji liječnici potiho su, još u travnju, donijeli smjernice za postupanje u slučaju da moraju birati tko će dobiti bolnički tretman i biti spojen na respirator. Ukoliko se pokaže nužnim, prednost u odnosu na ostale oboljele imat će mlađe osobe i djelatnici koji su 'neophodni za akutnu skrb'.

  • +33
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN MONTERROSA

CNN-ov reporter Stephen Collinson upozorava da Trumpova administracija vodi SAD u propast. 'Perverzno tvrde da je SAD svjetski lider u obračunu s ovom kugom modernog doba. Od dužnosnika koji bi trebali odrediti smjer borbe dobivamo samo kontradikcije, obmane i konfuziju. Ne postoje veliki integrirani centri za testiranje i praćenje kontakata zaraženih', nabraja Collinson. Povrh svega, nacionalni stožer za borbu protiv koronavirusa nema svakodnevne sastanke, a i kada se sastanu, pršte od samohvale i ne daju odgovore na teška pitanja.

Dok prolaze mjeseci najgore krize u SAD-u od Drugog svjetskog rata, nema ni najmanjeg pokazatelja da se podijeljena nacija ujedinjava oko zajedničkog neprijatelja. Amerikanci se još uvijek svađaju oko toga treba li nositi maske za lice, kaže Collinson i dodaje kako je ponašanje Donalda Trumpa nevjerojatno - 'on, čini se, vjeruje da će novi mandat u Bijeloj kući dobiti zahvaljujući svojoj alternativnoj stvarnosti u kojoj Amerikanci ne obolijevaju od koronavirusa, već predvode bitku na globalnoj razini'.

Predsjednik tvrdi da je Covid-19 u 99 posto potpuno bezopasan, što nije uvreda samo za obitelji umrlih, već i za sve one koji će se s posljedicama teškog oboljenja nositi do kraja života. Zakašnjela nastojanja da se zaustavi širenje epidemije na jugu i zapadu SAD-a dodatno ometaju tradicionalni sukobi između gradonačelnika iz Demokratske stranke koji žele propisati obvezno nošenje maski i republikanskih guvernera koji su okovani ideologijom. Prerano otvaranje gospodarskih djelatnosti, prvenstveno barova, restorana i teretana, nije rezultiralo samo rastućim brojem novozaraženih, već i novim otkazima u uslužnim djelatnostima koje su otvorile svoja vrata prije svega nekoliko tjedana. Otpuštanja se sada očekuju i u zrakoplovstvu, s obzirom na to da će masovni zračni promet možda zaživjeti u punom kapacitetu tek za koju godinu.

  • +15
Koronavirus u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ERIK S. LESSER

Kao najbogatija država svijeta sa samo četiri posto svjetske populacije, SAD bilježi čak četvrtinu globalnog broja slučajeva Covida-19 i gotovo četvrtinu ukupnih smrtnih slučajeva. Amerikancima je, piše Collinson, zabranjeno putovati u Europu zbog situacije u SAD-u, a Trump je osramoćen odlukom kanadskog premijera Justina Trudeaua da otkaže posjet Washingtonu.

'Sve smo dobro napravili', izjavio je američki predsjednik jučer u ružičnjaku Bijele kuće, kao uvod u novu litaniju o prevelikom broju testiranja, lažne podatke o umrlima i preoptimističnim prognozama za cjepivo koje stiže 'veoma, veoma brzo'. Njegovi suradnici odbacuju sve kritike, izuzev infektologa Faucija.

'U usporedbi s ostalim državama, ne mislim da možemo reći da nam odlično ide. Jednostavno, ne ide nam', rekao je taj vladin stručnjak u četvrtak.

Bez centraliziranih odluka iz Washingtona, pojedini guverneri i gradonačelnici po vlastitoj savjesti određuju mjere i novčane kazne za njihovo nepridržavanje. No zatvoreni barovi, restorani i druga mjesta okupljanja više su iznimka nego pravilo.

U nekim dijelovima zemlje, poput New Yorka, New Jerseyja i Massachusettsa, postoji nada da uz određene mjere epidemija može ostati pod kontrolom, barem prije zime. Republikanski guverneri Ohija i Marylanda uspjeli su obuzdati koronavirus. U saveznim državama čiji lideri šalju jednostavne, iskrene poruke, napredak je moguć. No rastuće brojke na nacionalnoj razini, uz izostanak pravog vodstva, umanjuju šanse da se Amerikanci najesen vrate na svoja radna mjesta i u školske klupe.

Collinson podsjeća da su mjere obuzdavanja Covida-19 poznate: zatvaranje u ranoj fazi, socijalno distanciranje, upotreba maski za lice, agresivno testiranje i praćenje kontakata uz izoliranje žarišta te postupno otvaranje.

'Nema ni najmanjeg znaka da će takva kompetencija uskoro stići u SAD. Čini se da nacionalna administracija, koja je svoju odgovornost za borbu s virusom prebacila na savezne države, nema želju ili kapacitet da ustroji takav sustav', piše CNN.

Debakl s otvaranjem škola

Nakon što je Trump kritizirao smjernice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o povratku u škole i na fakultete, potpredsjednik Mike Pence nagovijestio je da će one biti izmijenjene. Direktor CDC-a Robert Redfield inzistira na tome da se smjernice ne mijenjaju, ali nema ništa protiv toga da budu nadopunjene. To je, prema Collinsonu, tipičan primjer Trumpova političkog pritiska koji rezultira konfuzijom i odbacivanjem najboljih praksi.

Smjernice detaljno reguliraju socijalno distanciranje i barijere u učionicama, manja razredna odjeljenja i zabrane druženja učenika izvan učionice. Trump smatra da ako se djeca u Danskoj, Norveškoj, Njemačkoj i Švedskoj mogu vratiti u škole, to isto moraju moći i djeca u SAD-u, neovisno o stanju epidemije.