SABOTAŽA U IRANU

Eksploziv prekinuo dalekovod za nuklearno postrojenje

17.09.2012 u 19:50

Bionic
Reading

U kolovozu je pomoću eksploziva prekinut dovod struje za podzemno postrojenje za obogaćivanje urana u pokušaju očite sabotaže nuklearnog napretka Teherana, rekao je u ponedjeljak Fereydoun Abassi-Davani, čelnik iranske atomske agencije

Vjeruje se da je to prvi puta da je Iran spomenuo incident za koji je je Abasi-Davani rekao da se dogodio 17. kolovoza. On je također na godišnjem sastanku članica Međunarodne agencije za atomsku enegriju (IAEA) rekao da je 'isti čin' napravljen na dalekovodima prema glavnom postrojenju za obogaćivanje urana blizu grada Natanza ali nije naveo datum.

Abbasi-Davani je jasno izrazio stav da sabotaža neće usporiti iranski nuklearni program za koji zapadne zemlje sumnjaju da za cilj ima razviti i nuklearno oružje što Teheran niječe.

Abbasi-Davani je rekao da je eksplozivom prekinut dalekovod iz grada Qoma u postrojenje Fordow 17. kolovoza. Idućeg jutra, rekao je, inspektori IAEA su zatražili nenajavljeni posjet Fordowu.

'Ima li taj posjet ikakve veze s detonacijom? Tko osim inspektora IAEA može u tako kratko vrijeme zabilježiti i izvijestiti o problemima?', rekao je iranski dužnosnik na skupu u Beču.