POLICIJA PROVODI ISTRAGU

Eksploziju u Dravi uzrokovale zaostale kemikalije

28.06.2011 u 20:26

Bionic
Reading

Nalaz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić pokazao je da su zaostale kemikalije uzrok eksplozije u Tvornici šibica Drava u Osijeku u kojoj je prošlog mjeseca stradalo petero radnica te tvrtke, od kojih jedna smrtno

Kemikalije, zaostale nakon prekida proizvodnje šibica prije nekoliko godina, sadržavale su kalijev klorat, koji u doticaju s određenim tvarima izaziva eksploziju.

Iz Osječko-baranjske policijske uprave poručuju da se provodi istraga protiv odgovornih za ovaj događaj

Nesreća se u jutarnjim satima dogodila 28. svibnja u Reisnerovoj ulici u širem centru Osijeka. Deset dana nakon toga, posljedicama teških rana podlegla je radnica Danijela Valkai, a osim nje, teške ozljede zadobila je još jedna radnica, dok su tri lakše ozljeđene.

Direktor tvrtke Zvonko Bede medijima je tvrdio da su to jutro radnice radile na čišćenju pogona bivše tvornice šibica i da je djelatnost kanio seliti na drugu lokaciju u Osijeku. Nikada nije objasnio zašto svih ovih mjesec dana strojevi i dalje rade u tom pogonu i zašto se u nekoliko tisuća kvadrata velikom dvorištu i dalje nalazi deponij otpadne plastike.

Od prestanka proizvodnje šibica tvrtka Drava international bavi se reciklažom otpadnih plastičnih boca, u čemu je jedna od vodećih koncesionara u Hrvatskoj.

Magazin za okoliš Alert još je 2006. godine upozorio da su u pogonima Drave ostavljene bačve s opasnim kemikalijama, na što je nedavno podsjetio tportal. Bačve s aluminijevim prahom koje se moraju čuvati na suhom mjestu bile su izložene otvorenom zraku pod krovom koji je prokišnjavao.