NOVI NAPADI NATO-a

Eksplozije u Tripoliju, pobunjenici zauzeli grad na zapadu

07.06.2011 u 07:08

Bionic
Reading

Snažne eksplozije potresale su tijekom noći s ponedjeljka na utorak Tripoli, u novim napadima NATO-a na glavni grad Libije, dok su pobunjeničke snage učvrstile svoje položaje u gradu Jafranu na zapadu zemlje iz kojega su istjerale snage Moamera Gadafija.

Libijska televizija javila je da je u napadima NATO-a pogođena četvrt al-Karama, te komunikacijski centar zapadno od Tripolija. 'Križarski kolonijalni agresor pogodio je i uništio komunikacijski centar i prekinuo zemaljske komunikacije u nekim područjima. Taj je centar bio civilni', prenijela je televizija.

Pobunjenici kontroliraju istok zemlje, zapadni grad Misratu i planinsko područje na zapadu uz granicu s Tunisom, ali zasad nisu uspjeli napredovati prema Tripoliju zbog otpora bolje naoružanih Gadafijevih snaga, unatoč zračnim udarima NATO-a.

U ponedjeljak su pobunjenici zauzeli grad Jafran, 100 km jugozapadno od Tripolija, pošto su britanski zrakoplovi prije nekoliko dana u tom gradu uništili dva tenka i dva oklopna vozila.

Jafran se nalazi na obroncima brda, a Gadafijeve snage su više od mjesec dana kontrolirale strateški ključan dio grada prema ravnici i tako blokirale dijelove grada koje su držali pobunjenici.

Upitan o napredovanju pobunjenika u području zapadnih planina i zauzimanju Jafrana, zamjenik libijskog premijera Kaled Kaim rekao je novinarima da bi vladine snage mogle u roku od nekoliko sati ponovno zauzeti pobunjenički teritorij, ali da to ne žele učiniti kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Rat u Libiji