BITNA EMISIJA CO2

Ekološki porez pojeftinjuje automobile i do 12.000 kuna

10.01.2013 u 13:35

Bionic
Reading

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila prijedlog Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, prema kojem bi zbog obračunavanja poreza sukladno emisiji CO2, pojeftinili automobili s manjom emisijom, a oni s većom, među koje spadaju i stari i rabljeni automobili poskupjeli

'Zakon Govori o tome da ćemo posebni porez definirati po nabavnoj vrijednosti, s jednim dijelim poreza, i drugi dio ovisno o emisiji CO2. Išli smo na standarde u Europi od 120 ili 130 grama po kilometru kao mjeru koju bi trebalo stimulirati ili destimulirati. Svi koji će imati motore s malom emisijom, novim ćemo ih oporezivanjem pojeftiniti. Iznad 130 ide značajno povećanje cijena, jer to znači snažnije motore i starije automobile', kazao je ministar financija Slavko Linić predstavljajući zakon.

Novi način oporezivanja odnosit će se na automobile za osobnu upotrebu, pa će tako, primjerice, za više od 12 tisuća kuna pojeftiniti dizelaš - Honda Civic 2.2 Sport. Čak četiri tisuće kuna trebao bi pojeftiniti Renault Twingo Trend 1.2 16V, a 3.328 kuna Opel Corsa E.ssa 1.2 XER.

S druge strane, automobili s emisijom CO2 većom od 130 grama po kilometru znatno će poskupjeti. Primjerice, benzinac Honda Civic 1.8 Sport poskupjet će za 7.244 kune, VW Polo 1.4 Comfortline imat će za 1.392 kune veću cijenu, a dizelaš Opel Astra Classic 1.7 trebala bi poskupjeti za 386 kuna.


Isto tako, prijedlog je da se za 'plug-in' hibridna električna vozila iznos posebnog poreza umanjuje za postotni iznos koji odgovara dosegu vozila u potpuno električnom načinu rada, a vozila koja se isključivo pokreću na električni pogon bila bi u cijelosti oslobođena plaćanja posebnog poreza na motorna vozila.

Ovim mjerama posebno se nastoji poticati kupnju ekološki najprihvatljivijih vozila.

'Svi znamo da su emisije stakleničkih plinova iz cestovnog prometa jedan od vodećih zagađivača i da će upravo u prometu biti najteže suzbiti porast emisija. Isto tako, svi smo svjesni koliko je smanjenje stakleničkih plinova od životne važnosti za sve nas. Stoga ovim ekološkim porezom želimo izravno djelovati na smanjenje tih emisija potičući građane da postanu svjesni razlike u emisijama između pojedinih vozila. Time što će građani voditi računa da pri odabiru novog automobila biraju upravo onaj s manjim štetnim emisijama, osim što čine dobro za okoliš, imat će jasnu, konkretnu i opipljivu korist - uštedjet će i do 12 tisuća kuna', navode iz Ministarstva zaštite okoliša.