preporuka

EK za otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, Mađarska protiv

07.06.2024 u 13:43

Bionic
Reading

Europska komisija je u petak izvijestila države članice o napretku Ukrajine i Moldavije i preporučila otvaranje pristupnih pregovora s obje zemlje, što je naišlo na dobar prijem kod svih osim kod Mađarske

“Možemo potvrditi da je Komisija na sastanku Corepera (Odbora stalnih predstavnika) usmeno izvijestila države članice da su obje zemlje napravile sve potrebne korake”, rekla je glasnogovornica EK za proširenje Ana Pisonero.

Da bi se otvorili pregovori države članice moraju jednoglasno usvojiti pregovaračke okvire za obje zemlje.

Belgijsko predsjedništvo želi otvoriti pregovore do kraja svoga mandata i nastoji da se to dogodi 25. lipnja na marginama sastanka Vijeća za opće poslove u Luxembourgu.

Hina iz diplomatskih izvora doznaje da je prijedlog Komisije dobro prihvaćen na sastanku Corepera, tijela koje čine veleposlanici država članica, osim Mađarske koja i dalje ima niz primjedbi.

Isti izvor kaže da dio država članica koje podržavaju Ukrajinu i Moldaviju nastoje to povezati i sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se i njima uputili pozitivni signali ili neki neki konkretni koraci u približavanju EU-u.

Coreper će ponovno o tome raspravljati u srijedu, 12. lipnja, a bude li trebalo toj će se temi vratiti i tjedan dana kasnije, 19. lipnja.

Glasnogovornica Pisonero je rekla da su i Ukrajina i Moldavija napravile potrebne korake koji su od njih zatraženi kako bi se stekli uvjeti za sazivanje prve međuvladine konferencije o pristupanju i formalno otvorili pregovori.

Između ostaloga, rekla je da je ukrajinski parlament u prosincu prošle prošle godine dopunio zakone koji se odnose na pripadnike nacionalnih manjina, posebice o obrazovanju na njihovu jeziku.

Mađarska, koja kao jedan od razloga za svoje protivljenje navodi prava svoje manjine u Ukrajini, traži više promjena u pogledu prava manjina te neka jamstva vezana uz poljoprivredu.