VIDLJIV NAPREDAK

EK preporučuje otvaranje pregovora s Crnom Gorom u lipnju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 23.05.2012 16:29
  • Objavljeno 23.05.2012 u 13:37
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Europska komisija u srijedu je preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Crnom Gorom, nakon što je ocijenila da je ta zemlja učinila napredak u području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te postigla potrebnu 'razinu usklađenosti' s europskim standardnim

Komisija je prihvatila izvješće o napretku Crne Gore u provedbi reformi, a konačnu odluku o otpočinjanju pristupnih pregovora donijet će šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a u lipnju.

S ciljem otvaranja pristupnih pregovora u lipnju ove godine, Europsko vijeće je u prosincu prošle godine zadužilo Komisiju da ocijeni napredak Crne Gore u provedbi reformi s posebnim naglaskom na područje vladavine prava, temeljnih prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je zatim temeljito proučila crnogorsku spremnost u dva ključna poglavlja: Pravosuđe i temeljna prava (23) i Pravda, sloboda i sigurnost.

'Crna Gora je postigla daljnji napredak u jačanju rada parlamenta, profesionalizaciji i depolitizaciji javne uprave, slobodi medija i suradnji s civilnim društvom. Postupak promjene ustava s ciljem davanja čvrstih jamstava za neovisnost pravosuđa u tijeku je. Crna Gora je nastavila postizati rezultate u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala', kaže se u izvješću Europske komisije.

Komisija dodaje da Podgorica mora nastaviti s održivim naporima te dalje razvijati provedbenu bilancu u području vladavine prava, posebice kada je riječ o korupciji na visokoj razini te u borbi protiv organiziranog kriminala. Također se traži od Crne Gore da osigura sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi