Skupa posljedica Brexita

Tvrtka za koju niste nikad čuli, a okreće 210 milijardi eura dnevno, seli se iz Londona u Amsterdam

14.11.2018 u 20:45

Bionic
Reading

Uloga Londona kao financijskog centra nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a propitkivana je mnogo puta u protekle dvije godine, a ovo je prvi put da jedno značajno tržište mijenja svoju lokaciju u korist Kontinenta

Najveća europska burza za trgovanje kratkoročnim financijskim instrumentima preselit će se iz Londona u Amsterdam kako bi korisnicima iz zemalja članica Europske unije mogla jamčiti sigurnu trgovinu i nakon izlaska Velike Britanije iz članstva, najavila je tvrtka koja upravlja tim tržištem. Prema planovima, nova burza bi u Amsterdamu trebala profunkcionirati tijekom veljače, nekoliko tjedana prije 29. ožujka, kad bi, prema sadašnjim očekivanjima, Velika Britanija trebala napustiti EU.

>>> Ovdje pročitajte sve o problemu teškom 100.000 milijardi dolara, koji je otvorio Brexit

Na spomenutoj burzi najveće europske banke i financijske institucije dnevno protrguju financijske instrumente denominirane u eurima u vrijednosti višoj od 210 milijardi eura, a samim tržištem upravlja tvrtka BrokerTec. Ta je kompanija dio NEX grupe, koju je upravo ovih dana u transakciji vrijednoj 5,5 milijardi dolara preuzela burzovna kompanija CME Group, pod čijom se kapom nalaze mnoge velike svjetske burze i koja je samo lani zabilježila čak četiri milijarde dolara profita.

Dosadašnje reakcije kompanija koje u Londonu upravljaju raznim financijskim i sličnim burzama uglavnom su bile svedene na to da negdje na europskom kontinentu otvore podružnicu u iščekivanju konačnih i konkretnih vijesti o tome kakvi će točno biti budući odnosi između Unije i Velike Britanije. Kao moguće destinacije za dio poslova i poslovanja koje bi se iz Londona, u kojem velike europske banke obavljaju znatan dio svojeg međunarodnog poslovanja, moglo preseliti na neke druge lokacije najčešće su se dosad spominjali Frankfurt, Pariz i Amsterdam. Ovo je prvi put da je neka kompanija objavila i pravu selidbu jedne od burzi na kojima se u Londonu svakog dana trguje enormnim količinama vrijednosnica.

Tvrtke koje upravljaju burzama dosad su bile nesklone selidbi jer dijeljenje tržišta znači i pad likvidnosti, a za uspjeh poslovanja burzi jedan od najvažnijih faktora upravo je visoka likvidnost. Iz BrokerTeca su objasnili da će trgovanje financijskim instrumentima denominiranim u funtama, poput britanskih obveznica, ostati u Londonu. Prema riječima Johna Edwardsa, jednog od direktora BrokerTeca, čiju izjavu prenosi Bloomberg, a koji se osvrnuo na budućnost financijskog posredovanja u Europi: 'Nitko ne zna kako će europski pejzaž izgledati za pet mjeseci, a kamoli za tri godine.'

  • +4
Prosvjed protiv Brexita Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Konzultantska kuća EY ljetos je objavila izvještaj koji je pokazao da su inozemne investicije u britanske kompanije koje se bave financijskim uslugama lani pale za 26 posto. Istovremeno, te su investicije u Njemačku povećane za 64 posto, a one u Francusku su i više nego udvostručene. Iako je London i dalje uspijevao prikupiti apsolutno najviše ulaganja u Europi, razlika između britanske prijestolnice i drugih velikih europskih ekonomskih centara se smanjila.

London je do svoje pozicije globalnog financijskog centra došao u nekoliko stoljeća. Uz lak pristup najvećim svjetskim bankama i financijskim kompanijama, koje su sve prisutne u Londonu, grad bankarima pruža poznatu regulativu i poznato okruženje za poslovanje. Zbog toga se zasigurno neće ostvariti apokaliptične najave o stampedu financijskih kompanija iz Londona, koje su se mogle čuti nakon referenduma na kojem je Velika Britanija odlučila izaći iz EU-a.

Isto tako, stotine ili tisuće bankara u Londonu neće odjednom ostati bez posla. No postepena selidba dijela poslova u financijskoj industriji iz Velike Britanije na europski kontinent realna je situacija koju će nedostatak jasnog dogovora između EU-a i Britanije samo potencirati. Britanske vlasti našle su se u nezgodnoj situaciji da pokuša(va)ju zadržati poslovične i ovce i novce, ali vuna im, kako se čini, polako klizi iz ruku.