IZVOR BLIZAK VLADI

EK neće predložiti datum pregovora Srbiji

18.09.2012 u 15:29

Bionic
Reading

Europska komisija ocjenjuje napredak Srbije kao 'ograničen' i neće eksplicitno preporučiti Europskom vijeću da Srbiji dodijeli datum početka pregovora, piše u utorak beogradski list 'Danas'

Pozivajući se na izvore u srbijanskoj vladi i Europskoj komisiji taj list navodi da je komisija 15. rujna završila pisanje godišnjeg Izvješća o napretku Srbije u približavanju europskim integracijama i da će to izvješće biti s 'blago kritičkim tonom' u većini od 30 poglavlja koja se uzimaju u razmatranje te da će u zaključku biti navedeni uvjeti, prije svih glede Kosova, koje Srbija treba ispuniti da bi dobila datum za otvaranje pregovora o pristupanju.

To znači, kako navode izvori lista, da će Komisija opisati dosadašnji napredak kao 'ograničen' i Europskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada EU, neće eksplicitno preporučiti da Srbiji dodijeli datum za početak pregovora.

'Očekuje se da će EK najvjerojatnije napisati da će Srbija za ovaj korak biti spremna kada ispuni navedene uvjete', navodi 'Danas' te dodaje da će izvješće biti objavljeno 10. listopada te da ono može biti dopunjeno do 8. listopada ako se 'nešto ključno dogodi'.

Izvori toga lista prenose ocjenu Komisije 'da zbog održavanja izbora nije ostvaren očekivani napredak u reformama u nizu područja - od normalizacije odnosa s Prištinom do pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava'.

Pod normalizacijom odnosa s Kosovom, kako je objašnjeno, podrazumijevat će se rješavanje pitanja telekomunikacija, energetike i funkcioniranja srpskih institucija na sjeveru Kosova, pri čemu će Bruxellles inzistirati na 'povlačenju sigurnosnih struktura Beograda na sjeveru Kosova'.

Najavljivani dijalog Beograda i Prištine bit će, kako se navodi, apostrofiran kao vrlo važan u cilju normaliziranja odnosa, a kao pozitivan pomak bit će navedena odluka srbijanske vlade kojom se omogućava sudjelovanje Srbije na međunarodnim skupovima na kojima su nazočni i predstavnici Kosova.

Naglasak će biti stavljen i na 'korekciju reforme pravosuđa, koja će u cjelini biti pozitivno ocijenjena, a kao pozitivno biti će naveden i reizbor zaštitnika građana'.

Europska komisija će, piše 'Danas' pozivajući se na svoje izvore, negativno ocijeniti izmjene Zakona o Narodnoj banci Srbije, odluku Ustavnog suda Srbije o ukidanju 22 nadležnosti Vojvodine kao i neusvajanje zakona o financiranju Vojvodine.