više od tri milijuna doza

EK demantira novu blokadu izvoza AstraZenecina cjepiva

06.04.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Europska komisija je u utorak demantirala da je blokirala izvoz 3,1 milijuna doza Astrazenecina cjepiva u Australiju. “Ne, ne možemo potvrditi nijednu novu blokadu izvoza, ni u Australiju ni u bilo koju drugu zemlju”, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Ranije je Reuters javio, pozivajući se na neimenovani izvor australske vlade da je Komisija ponovno blokirala izvoz 3,1 milijuna doza cjepiva AstraZenece.

Komisija je početkom ožujka blokirala izvoz 250 tisuća doza AstraZenecina cjepiva u Australiju, jer ta tvrtka ne ispunjava svoje ugovorne obveze o isporuci cjepiva Europskoj uniji.

Europska unija tvrdi da AstraZeneca nije izvršila svoj dio ugovornih obveza, zbog čega se cijepljenje u Europskoj uniji odvija znatno sporijim tempom nego, primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

London je pak naručio 100 milijuna doza cjepiva AstraZenece, a jednu dozu tog cjepiva primilo je već 18 milijuna Britanaca.

  • +6
Cjepivo Oxford/AstraZeneca Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Bruxelles tvrdi da AstraZeneca favorizira Veliku Britaniju, što britansko-švedska kompanija odbacuje.

Blokada izvoza cjepiva AstraZenece pogodila bi Veliku Britaniju pošto se dio doza za njihove potrebe proizvodi u Belgiji.