GORKI PLODOVI REVOLUCIJE

Egipćanke suočene sa 'seksualnim terorizmom'

09.03.2013 u 14:16

Bionic
Reading

U posljednje dvije godine otkad je zbačen režim Hosnija Mubaraka u Egiptu je zabilježen, među ostalim, sve veći broj slučajeva nasilja nad ženama. No česti slučajevi napastovanja i seksualnog zlostavljanja na trgu Tahrir u Kairu koje predvode organizirane skupine muškaraca postali su regularna medijska tema tek posljednjih mjeseci

Prema svježem izvještaju AFP-a, tamošnje žene više ne oklijevaju javno prozvati svoje napadače i time prisiliti vlast i društvo da se suoči s tzv. seksualnim terorizmom. Tako je na egipatskim televizijskim kanalima moguće vidjeti sve više svjedočanstava žena, s velom ili bez, koje poručuju da se neće dati uplašiti nasiljem kojem je cilj upravo isključiti žene iz javnog života. 'Mi nismo žrtve, već revolucionarke. To što nam se dogodilo učinilo nas je jačima i nastavit ćemo prosvjedovati na ulicama', izjavila je Aida al Kachef, jedna od napadnutih aktivistica.

Yasmine al Baramawy, napadnuta u studenom, tijekom razgovora na televiziji otišla je korak dalje i pokazala hlače koje su joj na dan prosvjeda rasparali prosvjednici. 'Okupili su se oko mene i počeli derati moju odjeću noževima', priznala je. Prema njenom svjedočanstvu, gomila ju je zatim prenosila nekoliko stotina metara dalje sve dok je nisu spasili stanovnici obližnje četvrti. 'Nisam bila tužna i nisam osjećala da mi je oduzeto dostojanstvo. Bila sam ljuta i želim izvršenje pravde', poručila je.

Udruge i inicijative koje su se formirale posljednjih mjeseci imaju višestruku agendu. Prvi im je cilj javno progovoriti o napadima koji su često zataškavani. Zatim, kao što je slučaj s inicijativom 'Operacija protiv seksualnog zlostavljanja', cilj im je pružiti medicinsku i psihološku pomoć žrtvama napada jer je policija mahom odsutna tijekom prosvjeda. Kada se 25. siječnja slavilo dvije godine od ustanka na trgu Tahrir, napadnuto je 19 žena, izvijestili su iz udruge. Smatraju da je konačni cilj napada isključiti žene iz javnog života i kazniti ih zbog sudjelovanja u prosvjedima i političkog aktivizma. 'Radi se o pokušaju da ocrne prosvjede na trgu Tahrir i žene koje sudjeluju u njima.' Ines Mekkawy iz pokreta za obranu prava žena Baheya ya Masr eksplicitna je u svojim zahtjevima: 'Ne želimo da se više koristi termin zlostavljanje. Ovdje se radi o seksualnom terorizmu.'

Najčešći problemi s kojima se susreću aktivistice jest potpuna ravnodušnost vlasti. Tako su islamisti koji dominiraju Senatom, a koji drži i legislativne ovlasti do novog saziva parlamenta, prenijeli dio odgovornosti za napade na same aktivistice, tvrdeći da 'same znaju da idu usred skupine protuha'. Ekstremniji članovi islamističkog pokreta, kao što je Abu Islam, izjavili da su te žene koje ne nose veo idu na trg Tahrir da bi ih se napastvovalo.

Premijer je zadužio Nacionalno vijeće za žene da pripremi opći zakon protiv svih oblika nasilja nad ženama. Iz udruga su poručili da su jako skeptični oko praktične primjene tog zakona s obzirom na očit manjak političke volje.