SISI FAVORIT

Egipćani drugi dan biraju predsjednika

27.05.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Egipćani u utorak ponovno kreću na birališta na dvodnevnim predsjedničkim izborima na kojima će bivši šef vojske Abdel Fatah al Sisi gotovo sigurno pobijediti u zemlji kojoj prije svega treba povratak miru

Ukupno 53 milijuna birača pozvano je na birališta. Rezultati će biti objavljeni prije 5. lipnja, a parlamentarni izbori trebali bi uslijediti nakon predsjedničkih, vjerojatno najesen.

Ulice i zgrade glavnog grada doslovno su već mjesecima prekrivene plakatima s likom Sisija koji je na vlasti od 3. srpnja 2013.

Umirovljeni 59-godišnji maršal de facto vodi prijelaznu vladu otkad je prije 11 mjeseci svrgnuo i zatvorio islamističkog predsjednika Muhameda Mursija. Iznimno je popularan otkad je uveo neumoljivu represiju protiv Mursijevih pristaša.

Za većinu Egipćana Sisi je čovjek koji će vratiti stabilnost nakon tri godine 'kaosa' i gospodarske krize koja je uslijedila nakon narodne pobune 2011. protiv Hosnija Mubaraka.

Za njegove osporavatelje izbori će potvrditi da je vojska preuzela zemlju nakon što je dopustila Mursiju i islamistima da se 'sami pokopaju' tijekom vladanja.

Zaštitnici ljudskih prava već smatraju prijelaznu vladu autoritarnijom od Mubarakove.