USPOSTAVA DIJALOGA

Džakula se nudi kao posrednik između Josipovića i Nikolića

30.01.2013 u 17:32

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma (SDF) u Hrvatskoj Veljko Džakula ponudio je u intervjuu beogradskom tisku da pridonese uspostavi dijaloga između predsjednika Hrvatske i Srbije Ive Josipovića i Tomislava Nikolića

Džakula je u razgovoru za list 'Danas' odbacio optužbe da je, nakon sukoba vođe Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca i Ive Josipovića, postao predsjednikov 'favorit među Srbima', te je ustvrdio da Josipović podupire pluralizam u srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Na pitanje kakvi su njegovi odnosi sa srbijanskim predsjednikom, Džakula je istaknuo da se ponosi što je nazočio inauguraciji Tomislava Nikolića i ukazao da Srbi koji žive u Hrvatskoj žele što bolje odnose dviju država.

'Iz pozicije civilnog društva i manjinske organizacije teško je bitnije pridonijeti razumijevanju dviju država, ali uvijek sam činio sve da tome pridonesem. Zato sam ponosan što sam bio na inauguraciji predsjednika Nikolića, a vrlo bih rado pridonio da se između njega i predsjednika Josipovića uspostavi dijalog. Budu li predsjednici to htjeli, vrlo ću rado učiniti sve da se smanji trenutačno nerazumijevanje među njima dvojicom', rekao je Džakula u intervjuu.

Svoje odnose s hrvatskim predsjednikom Džakula je komentirao u kontekstu odnosa između predsjednika Jospovića i predsjednika SNV-a Pupovca te odnosa Hrvatske prema manjinskim zajednicama.

'Predsjednik je studiozan čovjek koji je vjerojatno pratio šta smo ja i moji suradnici govorili i pisali o stanju Srba u Hrvatskoj, o problemima uspostavljanja političkog monopola u toj zajednici i sprječavanju njezine pluralizacije', rekao je Džakula.

On je ocijenio i da je 'Pupovac instrumentalizirao Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS) i pod svoju kontrolu doveo sva tri stup' hrvatskog modela manjinske zaštite. Džakula također smatra da se Pupovac poigrava i modelom 'sukoba niskog intenziteta', jer mu, kako kaže, 'odgovara napetost između većine i manjine, a srpsku zajednicu održava u poziciji nacionalnog geta'.

Džakula je svoju nazočnost na obilježavanju obljetnice 'Oluje' ocijenio kao nastojanje da se ta obljetnica dovede u 'novi kontekst' suočavanja s odgovornošću za ratne zločine prema Srbima.

'Josipović je prvi hrvatski političar koji je u Kninu, na dan Oluje, pozvao građane da izraze pijetet prema srpskim žrtvama tjekom i nakon Oluje i to je uvod u pomirenje', rekao je Džakula i istaknuo da ni Haaški sud niti politička većina u Hrvatskoj ne tvrde da zločina nije bilo.

'Krivnja Hrvatske je što do sada njezino pravosuđe nije kažnjavalo krivce, ali presuda (Haaga) ne bi smjela utjecati na odnose Zagreba i Beograda', istaknuo je Džakula u u intervjuu beogrdskom listu.