EUHARISTIJSKO SLAVLJE U SPLITU

Dvojica profesora splitskog Filozofskog fakulteta zaređena za svećenike

05.01.2019 u 20:44

Bionic
Reading

Profesori Filozofskog fakulteta u Splitu Marko Trogrlić i Hrvoje Relja u subotu su zaređeni za svećenike. Njih dvojicu za prezbitere je, na naslov Vojne biskupije, zaredio vojni biskup u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predvodeći svečano euharistijsko slavlje u splitskoj crkvi Sv. Ante u Poljudu, izvijestila je IKA.

Vojni ordinarijat, vojno-redarstvena biskupija u Republici Hrvatskoj, kao u većini zapadnih država, duhovno skrbi o vojnicima i policajcima katolicima. Dušobrižnička skrb za vojnike i redarstvenike katolike i druge koji to žele uvedena je s demokratskim promjenama.

Don Marko i don Hrvoje su formaciju za svećeničke kandidate primili u Papinskom kanadskom zavodu u Rimu, a vojni biskup Bogdan za đakone ih je zaredio 30. lipnja 2018..

Bogdan je podsjetio kako su don Hrvoje i don Marko kao laici, po uzoru na bl. Ivana Merza, djelovali i djeluju u apostolatu s vjernicima laicima, s obiteljima i mladima, istodobno radeći kao profesori na sveučilištu. Nakon đakonskog ređenja prošle godine, đakonsku službu obnašali su u policijskoj kapelaniji u Splitu.

Don Marko Trogrlić zahvalio je dobrom Bogu i njegovoj majci, Blaženoj Djevici Mariji na daru svećeništva i na svim milostima koji su u svojem životu današnji ređenici primili, napose u svojem hodu ka svećeništvu, roditeljima i obiteljima, kao i svojem ordinariju, suradnicima te prezbiteriju Vojne biskupije koji su im pomogli na putu ostvarenja svećeništva.

Misno slavlje animirala je policijska klapa "Sv. Mihovil" iz Splita.

Inače, novoimenovani svećenik don Marko Trogrlić bivši je dekan Filozofskog fakulteta u Splitu.

Marko Trogrlić iz Studenaca (Imotski) rođen je 1972. u Zadvarju. Studij povijesti i doktorat je završio na Sveučilištu u Beču. Studij filozofije završio je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, a studij teologije na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu gdje je apsolvirao i iz liturgijske teologije. Profesor je moderne i suvremene povijesti na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu. Autor je nekoliko knjiga te znanstvenih i stručnih radova iz moderne povijesti Dalmacije.

Hrvoje Relja rođen je 1970. u Splitu. Na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu završio je studij strojarstva. Na Papinskom sveučilištu Regina Apostolorum u Rimu stekao je stupanj licencijata i doktorata iz filozofije te licencijata iz fundamentalne teologije. Profesor je metafizike i srednjovjekovne filozofije na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Splitu, autor nekoliko knjiga te znanstvenih i stručnih radova s područja filozofije znanosti, metafizike i srednjovjekovne filozofije.