HAŠKI SUD

Dvojica osuđenih bosanskih Srba žale se na presudu

20.08.2009 u 19:33

Bionic
Reading

Dvojica bivših pripadnika srpskih paravojnih snaga koje je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na doživotni zatvor, odnosno na 30 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni od 1992. do 1994., uložili su žalbu na presudu, objavio je sud u četvrtak

Milan Lukić (41) osuđen je 20. srpnja na doživotni zatvor, a njegov rođak Sredoje Lukić (48) na 30 godina zatvora. Proglašeni su krivima za ubojstva, mučenje i progon muslimanskih civila u Bosni koje su počinili kao zapovjednik i član 'Belih orlova', paravojne postrojbe bosanskih Srba u Višegradu, na jugoistoku Bosne.

Dvojica rođaka žale se na 'proceduralne pogreške' čiji je 'kumulativni učinak' doveo do 'pravne pogreške kojom je narušeno njihovo pravo na pošteno suđenje'. Glavni tužitelj ICTY-ja žalio se pak na presudu Sredoju Lukiću, zatraživši od sudaca da mu povećaju kaznu.

Milan Lukić i Sredoje Lukić proglašeni su krivima za ubojstva 59 bošnjačkih žena, djece i staraca u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Žrtve su zaključane u kuću koja je zatim zapaljena, a oni koje su pokušali pobjeći ubijeni su vatrenim oružjem.

Milan Lukić je osuđen zbog ubojstva najmanje 60 bošnjačkih civila izvedenog na sličan način u kući u naselju Bikavcu u Višegradu, stoji u presudi. Obojica Lukića proglašena su krivim i za mučenje zarobljenika u logoru Uzamnica, priopćio je ICTY.