U JUŽNOJ GAZI

Dvoje palestinskih novinara poginulo u izraelskom zračnom udaru na Gazu

07.01.2024 u 14:47

Bionic
Reading

U izraelskom zračnom napadu na automobil u blizini Rafe u južnoj Gazi u nedjelju su ubijena dva palestinska novinara koji su obavljali svoj posao, prema zdravstvenim dužnosnicima u Gazi i tamošnjem sindikatu novinara

Hamza Al-Dahdouh i Mustafa Turaja bili su slobodni novinari. Al-Dahdouh je radio honorarno za Al Jazeeru, a sin je glavnog dopisnika Al Jazeere iz Gaze, Waela Al-Dahdouha. Slobodni novinar Hazem Rajab je ranjen. Izraelske obrambene snage nisu odmah odgovorile na Reutersov upit.

Rat Izraela i Hamasa, koji je započeo 7. listopada, bio je smrtonosan za novinare. Odbor za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da je do subote ubijeno 77 novinara i medijskih djelatnika - 70 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca.

Ured za medije vlade u Gazi koju vodi Hamas priopćio je da je s ova dva smrtna slučaja broj poginulih novinara u izraelskoj ofenzivi porastao na 109. Video objavljen na YouTube kanalu povezanom s Al Jazeerom prikazuje Waela Al-Dahdouha kako plače pored tijela svog sina i drži ga za ruku.

Kasnije, nakon pokopa svog sina, rekao je da će novinari u Gazi nastaviti raditi svoj posao. 'Cijeli svijet mora vidjeti što se ovdje događa', kazao je.

  • +4
Izraelska vojska u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Wael Al-Dahdouh posebno je poznat gledateljima diljem Bliskog istoka nakon što je prošlog mjeseca tijekom prijenosa uživo saznao da su njegova supruga, još jedan sin, kći i unuk ubijeni u izraelskom zračnom napadu. Među novinarima koji su poginuli izvještavajući o sukobu je i Reutersov novinar Issam Abdallah.

Ubila ga je 13. listopada izraelska tenkovska posada dok je snimao prekogranično granatiranje u Libanonu, pokazalo je istraživanje Reutersa.