pedaliranje

Naš bloger obišao Brač i Hvar i otkrio da su bicikli i brodovi savršen par

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Ljeto provesti s biciklom na moru, idealna je kombinacija. Naš bloger obišao je otoke Brač i Hvar, a najdojmljiviji su bili vrlo popularni bike&boat izleti. Kombinacija plovidbe brodom, pa vožnje biciklom idealna je za ove vruće dane

Za Hvar kažu da je najsunčaniji otok, a Brač je svakako prava meka za bicikliste, posebno one koji vole prašnjave putove kojih je bezbroj na Braču. Za sve one koji žele obići otoke na biciklu i to u jednom mahu, najbolja su opcija mali bike&boat kruzeri. U tjedan dana tako se može obići šest do sedam otoka, što ne biste teško mogli da do svakog od njih idete s kopna. Ovako idete brodom na koji krcate svoje bicikle koji je ujedno hotel ili apartman, a koji će vas odvesti do pristaništa gdje počinje pedaliranje. Ovi brodovi ujedno pružaju pregršt hedonizma i zadovoljstva; od kupanja u nekoj skrivenoj uvali i doživljaja ljetovanja na brodu, do sunčanja na gornjoj palubi što je samo po sebi atrakcija.

Vratimo se pedaliranju. Nakon što se iskrcate s broda počinje bike izlet koji obično potraje četiri do pet sati, od doručka do podneva. U pratnji su vaši bike vodiči koji brinu o vama. Rute su obično prilagođene tako da ih mogu svladati svi rekreativci. Uglavnom je riječ o vožnji uz more, jednom većem usponu te prilagođenim mjestima za odmor u nekom od otočkih mjesta ili posjet nekom skrivenom mjestu i OPG-u. Potom, ovisno o lokaciji, slijedi polazak prema mjestu gdje vas čeka brod, što je u pravilu lakši dio rute. Inače takvi bike izleti dugi su oko 30 - 40 kilometara.

U jutro je posebna draž prošetati marinom ili mjestom gdje je brod prespavao. Fora je i doručak na brodu, gdje se ovisno o bike turi i ruča i večera. Nigdje se nećete tako dobro, lagano i fino najesti tako dobro kao na brodu. Brodska kuhinja je zaista posebna. Kažu da je to tako jer svaki brodar koji drži do sebe ima dobru hranu i kuhara. U slučajevima kada se ne jede na brodu ostaje opcija da prema vlastitom nahođenju ručate ili večerate u nekom od lokalnih restorana.

Bike&boat putovanje može biti i jednodnevno, kao i svaki drugi izlet brodom. Mnogi prvo odu na takve izlete, da u jednom danu osjete kako to sve funkcionira na brodu. Neki zaziru i od noćenja na brodu i uopće boravka na brodu, spavanja u kabini i sl. No, trendovi su učinili svoje i nekad uske kabine, postale su udobne sobe kao i svaka druga. Sa svojom kupaonom, ormarom i sl. Kapetani brinu da ju turistima uvijek ugodno. Vožnje se planiraju i prema uvjetima na moru. Biraju se luke gdje se može mirno prespavati, a isplove u pravilu pred jutro. A dok biciklisti se voze po otoku, brod napravi svoju rutu kako bi prave plovidbe bilo što manje.

  • +5
  • +2

Bike&boat

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Pojedine destinacije i te kako koriste brodove za atraktivne bike izlete. Bol na Braču smješten je na strmoj južnoj strani Brača. No ako netko boravi tjedan dana, a ne želi previše se udaljavati od Bola gdje je inače puno brdovitih tura. Idealnim se čini otići na izlet Hvar. Ujedno se posjeti i još jedan otok te dva ili tri mjesta. Susjedno Starigradsko polje na Hvaru idealno je za pedaliranje. Ima i dosta vožnje uz more, a obiđu se Jelsa, Vrboska i Stari Grad. Ruta od Jelse do Vrboske ide uz samo more i jedna je od najljepših na Jadranu. Potom nakon razgleda Vrboske i brojnih kamenih mostića kreće se u polje lavande kroz koji se ide sve do Starigrada, vrlo lijepog otočnog mjesta, idealnog za okrepu i šetnju.

Da ne bi izlet bio monoton, povratak u Jelsu je drugim putem kroz vinograde i mjesta na manjim brdašcima. Odlazak biciklom i brodom iz Brača na Hvar pravi je cikloturistički izlet. Vožnja brodom traje 45 minuta i to s vrlo lijepim vizurama Brača. Taman da se osjeti malo morskih čarolija. Prilazak Jelsi je poseban zbog ulaska u uvalu, te niz zaljeva koji okružuju mjesto, kao i pogled na samu Jelsu koja se najbolje vidi s broda. Posada koja prevozi bicikle dobro je uhodana i brzo će vam iskrcati na rivu bicikle koji se u pravilu prevoze na najvišoj palubi. Valja napomenuti da na izlet možete ići svojim ili unajmljenim biciklom.

  • +9
  • +6

Brač i Hvar

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Brač je najatraktivniji otok za bicikliraje. Iako još možda nije otkriven. No, ni dovoljno nisu uređene šumske ceste i makadamske ceste. Tako da se po većini može samo s mtb biciklom. Vrlo često se radi elementima off road vožnje. Pa je za preporuku se informirati gdje ići i voziti se. Najbolje lokalno ili pogledati iskustva drugih biciklista na društvenim mrežama. Glavna bračka prometnica se ne preporučuje za vožnju biciklom. Pogotovo ne u sezoni.

Cesta Supetar – Bol je vrlo prometna. No, zato postoje manje prometne pravci kao i MTB rute. No od ove godine je novost nova prometnica po kojoj se možete spustiti s Vidove Gore ili Nerežišća do južne strane otoka putem uz pustinju Blaca. Treba nastaviti prema uvali Fraska i Murvici. Najgori dio puta je asfaltiran pa je spust niz planinu lakše proći. Cesta je odlična, a ostali promet je slab pa ćete biti relativno sigurni. No, pazite da vas ne zaokupe nestvarni pogledi i veliko plavetnilo koje se prostire do Hvara, Visa i Korčule. Kada se spustite do Farske ostaje osam kilometara uz samo more do Bola, s time da asfalt počinje od Murvice koja tri kilometra udaljena od Bola .

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!