kontra papi

Dvjesto profesora teologije osudilo stajalište Vatikana o gay parovima

22.03.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Više od 200 profesora teologije iz zemalja u kojima se govori njemački objavilo je u ponedjeljak priopćenje u kojem osuđuju odbijanje Katoličke Crkve da blagoslovi homoseksualne parove

Više od 200 profesora teologije iz zemalja u kojima se govori njemački objavilo je u ponedjeljak priopćenje u kojem osuđuju odbijanje Katoličke Crkve da blagoslovi homoseksualne parove.

Prošlotjedna objava Vatikana "oblikovana je pokroviteljskom idejom superiornosti" i diskriminira homoseksualce i njihov životni stil, kaže se u priopćenju.Više od 200 profesora teologije iz zemalja u kojima se govori njemački objavilo je u ponedjeljak priopćenje u kojem osuđuju odbijanje Katoličke Crkve da blagoslovi homoseksualne parove.

"Odlučno se ograđujemo od tog stajališta. Vjerujemo da život i ljubav istospolnih parova nisu ništa manje vrijedni pred Bogom od života i ljubavi bilo kojih drugih parova", ističu.

U mnogim zajednicama, navode, predstavnici Crkve nude blagosloviti ispospolne parove, što oni podržavaju.

U izjavi, koju je potpisalo 212 profesora teologije, a koju je pripremilo Sveučilište u Muensteru, ocjenjuje se da stajalištu Crkve manjka teološka dubina i argumentativna strogost. 

"Ako se znanstvena otkrića ignorira... doktrina potkopava vlastiti autoritet", smatraju. 

Među potpisnicima su vodeći njemački teolozi kao što su Georg Essen s berlinskog Sveučilišta Humboldt, Julia Knop i Gregor Maria Hoff, čelnici Radne skupine za dogmatsku i fundamentalnu teologiju u Bonnu i Benedikt Kranemann iz Erfurta.