NU2

Selak Raspudić o tome je li suprug za nju žicao za mjesto na listi za Sabor, hoće li se kandidirati za gradonačelnicu Zagreba i trebaju li gay parovi posvajati djecu

13.09.2020 u 14:58

Bionic
Reading

Marija Selak Raspudić, nezavisna zastupnica koja je u Sabor ušla na listi Mosta, gostujući u 'Nedjeljom u 2' na HRT-u kazala je da nema identične političke stavove kao suprug Nino Raspudić i da ne žali zato što je ušla u Sabor te da bi jedino mogla žaliti da nije pokušala ući

Navela je da je neistina da je suprug u političkim pregovorima inzistirao da se za nju osigura dobro mjesto na listi.

'Velika je laž u medijima bila da on inzistira i traži mjesto za mene. Ja nisam bila dio tih pregovora, to je neistina. Kasnije, Most nas je htio oboje. Nije on meni ni trebao da pregovara za mene. Nije on žicao ništa za ženu', istaknula je Selak Raspudić.

Na pitanje urednika Aleksandra Stankovića o tome da je ona u Saboru previše ozbiljna i pripremljena, Selak je kazla kako joj se čini da je to predrasuda gdje žene kada su aktivne, često ostavljaju dojam kao da su štreberice.

'To je na tragu kritika, prihvaćam kritiku. Sabor me suzbio jer je tamo vrijeme jako ograničeno. Kada želite ukazati na neke stvari, a imate pet minuta ili manje, a ljudima treba razjasniti da vi ne možete replicirati premijeru na aktualnom satu kada on govori. On se najčešće huliganski obraća oporbi. Vremena je malo, ali puno toga je što bih ja htjela. Nije to mizogino, ali možda nam se tako čini, možda je došlo do neke promjene gdje žene jako puno govore', kazala je.

Upitana može li se očekivati neka saborska inicijativa gdje se može udružiti s lijevom opcijom Možemo kazala je da je 'Možemo, nažalost, pokazalo da ne može'.

'Dogodila se jedna stvar koja ne ide na čast oporbi. U trenutku kada se govorilo da su donesene pogrešne, a možda i neustavne mjere za rad u Saboru kada nam je skraćeno vrijeme govora, iz našeg kluba samo dva zatupnika mogu biti u sabornici.... Ja sam tada ustala i rekla da nam ne mogu tako začepiti usta. Tomašević se tada rugao s traženjima stanke, ali kad je shvatio što se događa digao je bunu. Sazvana je konferencija za medije i dobra je praksa da oporba nastupa ujedinjeno jer se radilo o nadstranačkoj temi. Međutim nitko iz Mosta, Domovinskog pokreta nije pozvan da o tome govori. Ispada da neideološke teme imaju ideološki predznak. Zato mislim da ne možemo s Možemo.', mišljenja je Selak Raspudić.

Upitana da prokomentira izjavu zastupnika Zlatka Hasanbegvića prema kojoj je njegova supruga majka i da kao takva ne može ostati bez posla.

'To je na tragu mjera koje su donesene u Zagrebu i da majkama koje imaju više djece to olakša', kazala je Selak Raspudić koja je postala predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova u kojem je Hasanbegović član.

Na pitanje treba li ženu svesti samo na majku kazala je da 'biti majka je najzahtjeniji posao na svijetu te da ga je možda pogrešno tako nazivati'.

'Hoće li žena biti samo majka ili će se baviti i nečim drugim ta je odluka samo na njoj i ona ima pravo izabrati', kazala je Selak Raspudić.

Na pitanje hoće li se kandidirati za mjesto gradonačelnice Zagreba kazala je da je to ne zanima i da bi to bilo pretenciozno od nje jer je tek postala saborska zastupnica.

Odgovarajući na pitanje trebaju homoseksualni parovi udomljavati, a kasnije i posvajati kazala je kako treba vidjeti što je u interesu i za dobrobit djeteta.

'Ono što znam je oprečno.Da bi dala svoj decidirani politički stav morala bih detaljno proučiti. S jedne strane veliki je broj djece koja čekaju udomljavanje. Djeca u domu ne uspjevaju raziviti osjećaj privrženosti i žele nekom pripadati i to je važno za njihov emocionalni razvoj. To je jedan aspekt, a drugi je kako bi društvo to prihvatilo. Naša društvena istraživanja pokazuju da društvo nije tolerantno prema gay parovima ', kazala je Selak Raspudić.