SUDBONOSNO 'DA'

Ovako će gay parovi u Zagrebu ozakoniti ljubav

14.08.2014 u 07:48

Bionic
Reading

U tjedan dana, koliko je na snazi Zakon o životnom partnerstvu, tri istospolna para - dva muška i jedan ženski - predala su zahtjeve za ozakonjenje svog romantičnog zajedništva u Zagrebu. Asja Ettinger, pomoćnica pročelnika za građanska stanja u Gradu Zagrebu, potvrđuje za tportal da je interes u hrvatskoj metropoli prilično velik, a koliko se gay parova prijavilo u ostatku zemlje, ostaje nepoznanica, jer nije zaživio sustav uvida u prijave na nacionalnoj razini

S obzirom na to da je među prvima službeno progovorila o proceduri sklapanja životnog partnerstva, Asja Ettinger prepoznata je kao 'osoba za kontakt' koju su zainteresirani svakodnevno 'bombardirali' upitima. Znatiželja je uvelike utažena kad su mediji počeli intenzivno izvještavati o uvjetima sklapanja životnog partnerstva, ali upita i dalje ima dosta. Netom prije razgovora za tportal, Asja Ettinger odgovarala je na mail jednog hrvatskog državljanina u inozemstvu kojeg je zanimalo koje dokumente njegov partner, strani državljanin, treba donijeti u Hrvatsku. Odgovor je kratak: izvadak iz matice rođenih, dokaz da nije vjenčan i dokaz o državljanstvu (putovnica ili osobna iskaznica).

Nadležne službe Grada Zagreba u međuvremenu su sastavile i prigodan tekst za matičare, koji je dijelom podložan promjenama, ovisno o situaciji i duhu samih matičara - nije isto imate li pred sobom mlade ili zrelije partnere, možda i 'ponavljače'. Inicijalni tekst stigao je iz Ministarstva uprave, s proteklog tjedna doradile su ga stručne službenice Grada Zagreba, s mnogo iskustva u svom poslu.

Zvučna kulisa: Nenametljivi instrumentali Eltona Johna

One su odabrale i glazbu koja će za vrijeme svečane ceremonije svirati u pozadini. Zvučna kulisa klasičnih vjenčanja obično je 'Svadbeni marš' Felixa Mendelssohna, a istospolni parovi u životna partnerstva stupat će uz dva instrumentala Eltona Johna: 'Don't Let the Sun Go Down on Me' i 'Candle in the Wind'.

'Neovisno o njegovoj seksualnoj orijentaciji, Elton John veliki je glazbenik kojega je engleska kraljica proglasila vitezom i uz čiju glazbu dodjeljuje plemićke titule. Glazba u ovakvim prigodama treba zvučati nenametljivo, a upravo su takvi instrumentali Eltona Johna. Nisu napadni, neće odvući pažnju i potaknuti cupkanja nogom', objasnila je Asja Ettinger.

Na pitanje smije li se ceremonija sklapanja životnog partnerstva jednostavno nazvati vjenčanjem, odgovara da bi to bilo pogrešno, jer se vjenčanje kolokvijalno vezuje uz brak, što je ipak različito od životnog partnerstva iako su 'postupovne odredbe veoma slične'.

Od ukupno 63 matičara u Zagrebu, životna partnerstva moći će sklapati njih 30-ak, a riječ je o istim onim ljudima koji posljednjih 15-ak godina sklapaju brakove. To je tek dio obimnog posla matičara koji zbog velikog broja stranaka za radnog vremena uopće ne zatvaraju vrata - rade sve, od prijava novorođenih do evidentiranja umrlih, preko ažuriranja svih drugih evidencija. Vjenčanja uglavnom obavljaju oni koji ne osjećaju tremu i imaju sklonosti za javni nastup.

Detaljni prikaz ceremonije sklapanja životnog partnerstva u Zagrebu

Matičar će otvoriti ceremoniju ovom rečenicom: 'Pozdravljam sve prisutne, koji dijelite radost trenutka ovog svečanog čina.' Nakon toga, navest će da kao matičar Grada Zagreba sa zadovoljstvom objavljuje da su ispunjene sve zakonske pretpostavke i da nema zapreka za sklapanje životnog partnerstva između prisutnih partnera, koje će imenovati, kao i dvoje svjedoka.

Prigodno će upoznati partnere sa zakonskim odredbama podsjećajući da se životno partnerstvo zasniva na načelima ravnopravnosti, međusobnom poštovanju dostojanstva, međusobnom pomaganju i uvažavanju životnih partnera. Oni sporazumno i zajednički odlučuju o svim pitanjima od značaja za zajednički život, imaju pravo na zaštitu privatnosti svog obiteljskog života i pravo na zajedništvo, obvezu međusobnog pomaganja, pružanja njege i pomoći u slučaju bolesti, kao i pravo i dužnost uzdržavanja. U svakoj obiteljskog zajednici, tako i u ovoj, zabranjen je svaki oblik nasilja i diskriminacije.

Idući dio matičari će prilagođavati ovisno o konkretnoj situaciji: 'Svakodnevne životne sitnice dijelite tako da vam odnos ostane i opstane, kao svoje obveze, one određene Zakonom o životnom partnerstvu, ali i one trajne privrženosti i zajedništva.'

Slijedi najava trenutka kad izjavljuju svoj pristanak na sklapanje životnog partnerstva, kad se matičar obraća partnerima/cama, redoslijedom koji je s njima unaprijed dogovoren te ih moli da izjave sljedeće: 'Pristajete li Vi (ime i prezime) na sklapanje životnog partnerstva s (ime i prezime)?

Nakon što se partneri verbalno izjasne, najčešće s 'da' - odgovor nije propisan, ali njime se mora jasno i razgovijetno konkretizirati potvrda namjere - matičar će reći da je obavljen zakonski čin sklapanja životnog partnerstva i svečano objaviti da je životno partnerstvo između partnera (koje će imenovati) sklopljeno. 

Ako životni partneri to žele, slijedi unaprijed dogovorena razmjena prstenja. Tada će matičar zamoliti novopečene životne partnere da potpisima potvrde izjave o pristanku, pri čemu više nema potpisivanja u debele knjige vjenčanih  - od 1. rujna matica vjenčanih, u skladu s digitalnim dobom, prestaje se voditi u papirnatom obliku. Stoga će partneri, svjedoci i matičar potpisati tek izjavu na listu papira. 'Na kraju ovog svečanog čina, iskreno vam čestitam i želim sretan zajednički život', reći će na kraju matičar uručujući životnim partnerima ispravu o sklopljenom životnom partnerstvu.

Poljubac - šećer na kraju

Kao i na klasičnim vjenčanjima, ulazak u vode životnog partnerstva može, ovisno o preferencijama samih partnera, uveličati sva svita uzvanika, ovisno o tome koliko ih stane u dvoranu. Za svečanost je potrebno najmanje petero ljudi - partneri, njihovih dvoje svjedoka i matičar. U dogovoru s Udruženjem obrtnika grada Zagreba, matičari će partnerima dati na uvid i popis dežurnih službenih fotografa koji su im, ovisno o želji, na raspolaganju. Hoće li matičari na kraju ceremonije pozvati partnere da ovjekovječe trenutak poljupcem, ovisit će o situaciji i samom matičaru, koji će prpošan par možda ohrabriti na poljubac, a jednako tako može samo pozvati na čestitanje. Prigodna uvertira u tu fazu svečanosti, naravno, može biti i samoinicijativni međusobni poljubac partnera.