vlada ukinula zabranu

Dvije žene ušle u indijski hram usprotivivši se stoljetnoj zabrani

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 02.01.2019 11:01
  • Objavljeno 02.01.2019 u 11:01
Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u hram.

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u hram.

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Dvije žene ušle su u hinduistički hram u državi Kerali na jugu Indije rano ujutro u srijedu i time se usprotivile stoljećima staroj zabrani ulaska, rekao je premijer te države, a taj bi potez mogaao izazvati oštre reakcije konzervativnih hinduističkih skupina

ANI, partner Reutersa, izvijestio je da su žene u četrdesetima ušle u prostorije hrama Sabarimala i time prekršile tradiciju po kojoj žene u reproduktivnoj dobi, od 10 do 50 godina, ne smiju ući u hram.

Konzervativne hinduističke skupine vjeruje da žene u reproduktivnoj dobi mogu oskvrnuti svetište. Lokalni mediji su izvijestili da je glavni svećenik zatvorio hram radi obreda 'pročišćenja' nakon posjeta žena.

Video koji je snimila lokalna policija, a objavio ANI na internetu u srijedu prikazuje dvije žene unutar hrama prekrivenih glava. Vlada brani svoju odluku o zaštiti žena koje žele ući u hram, navodeći da je to pitanje građanskih prava.

Indijski Vrhovni sud ukinuo je krajem rujna prošle godine zabranu ženama i djevojkama u dobi 10 do 50 godina da uđu u poznati hinduistički hram u državi Kerali na jugu zemlje. Nakon odluke suda izbili su nasilni prosvjedi u toj državi.

U nekim hinduističkim zajednicama žene se u reproduktivnoj dobi smatraju nečistima, što je dovelo do raznih ograničenja a u nekim slučajevima i do potpune zabrane ulaska žena u reproduktivnoj dobi na određena mjesta.

Ukidajući zabranu, vrhovni sudac rekao je da se 'ograničenja nametnuta u hramu Sabarimala ne mogu smatrati temeljnom vjerskom praksom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!