SVINJSKA GRIPA U MEKSIKU

Dvije trećine od 1.300 zaraženih zdravo

27.04.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Dvije trećine od 1.300 osoba za koje se vjerovalo da su u Meksiku zaraženi novim sojem svinjske gripe, dobilo je otpusna pisma u kojima stoji da su zdravi te je pušteno iz bolnica svojim domovima, rekao je u nedjelju meksički predsjednik Felipe Calderon, prenose svjetske agencije.

Više od 900 ljudi je, kako je kazao Calderon, zdravo i pušteno kućama, a preostalih 400 sa simptomima koji podsjećaju na gripu zadržano je u bolnicama na daljnjim pretragama, prenosi Reuters.

Calderon je svojim sunarodnjacima poručio kako se na gripu može utjecati lijekovima, te da Meksiko ima dovoljne zalihe antiviralnoga lijeka.

"Vrlo je važno djelovati brzo i problem shvatiti ozbiljno, no jednako je važno zadržati pribranost, surađivati s vlastima i obavijestiti ih o bilo kojem opasnom slučaju koji se može pojaviti", rekao je tijekom sastanka sa zdravstvenim radnicima.

Unatoč pojačanim mjerama opreza poduzetim u Meksiku, bojazan od pojave epidemije u cijelome svijetu i dalje postoji, prenosi France presse.

U SAD-u, gdje je do sada potvrđeno postojanje novoga soja gripe kod dvadesetero pacijenata, u nedjelju je proglašeno "izvanredno zdravstveno stanje", te je najavljen pregled svih osoba koje na granice SAD-a stižu iz zemalja u kojima je zabilježeno postojanje virusa.

U Kanadi su potvrđena četiri slučaja svinjske gripe kod ljudi, a nekoliko sumnjivih slučajeva prijavljeno je na Novom Zelandu, u Francuskoj, u Izraelu i u Španjolskoj.

U Meksiku je dosad umrla 81 osoba, a za 20 tih slučajeva potvrđeno je da je riječ o novom virusu svinjske gripe. Kako je ranije objavljeno, u meksičke su bolnice bile primljene ukupno 1,324 osobe sa simptomima koji su povezivani sa svinjskom gripom.