Dvije ljetne salate ... jednim udarcem!

Dvije ljetne salate ... jednim udarcem!

08.08.2011 u 14:05

Bionic
Reading

Dvije ljetne salate ... jednim udarcem!

Stanje u frižideru: lubenica, kozja feta, crne masline, malo peršina, malo celera, malo cherry rajčica ... hm i što s tim?! Ako uračunam i malo bijeloga graha kojega sam skuhala jučer - ne znajući što bih s njim, ne dobivam baš neku logičnu hranidbenu kombinaciju!

Otvorih svoju, u prethodnome postu spomenutu Bibliju, konzultirah se s tetkom Nigellom i smislih što ću!

Napravit ću dvije salate za ručak. Ili jedna može biti za ručak, a druga za večeru! Prevruće je da bih jela bilo što drugo. A i nikada još nisam jela lubenicu na slano! Ako je gđica lubenica povrće - ondak mora biti ukusna na slanu salatu, a ne samo slatku odnosno - voćnu!

Lubenica na salatno i slano ;)

za dvije osobe

200 g kozje fete
šaka crnih maslina (odkoščenih)
stručak lišća celera i stručak lišća peršina nasjeckano, ali ne presitno!
sol, papar
maslinovo ulje
sok limete i limuna
par kapi aceto balsamica - po želji

U salatnu zdjelu smjestite nasjeckanu lubenicu, fetu, masline, celer i peršin.
U posebnoj posudi zamiješajte malo limunovog, limetinog soka, aceta (ako želite), maslinovog ulja. Prelijte navedeni sok po namirnicama u salatnoj zdjeli, posolite, popaprite, promiješajte i servirajte uz prepečeni kruh ili krekere!


Bijeli grah, ljubičasti bosiljak, crveni ćili i miris soka limete ... ljetna egzotika ;)

Bijeli grah na salatu


za dvije osobe

250 g bijelog graha
1 svježa chilli papričica
100 g cherry rajčica
malo ljubičastog ili zelenog bosiljka
50 g kozje fete
1 srednje velika glavica crvenoga luka
maslinovo ulje
sol, papar
sok 2,3 limuna/limete

Možete koristiti i bijeli grah iz limenke, ako vam ga se ne da kupovati, jednu noć namakati i onda, sljedeći dan, kuhati oko sat vremena.
Dakle, grah isperite, chili papričicu nasjeckajte i očistite od sjemenja, bosiljak natrgajte i fetu narežite na kockice. Dodajte luk (sjeckajte ga kako vam drago; na kolutove, režnjeve, na sitno), posolite, popaprite, prelijte maslinovim uljem i limunovim/limetinim sokom. Dobro promiješajte i servirajte za večeru ili ručak s fetom prepečenoga kruha.

U slast! Ljeto, salate, krekeri, prepečenci i Paolo Conte - again! Hvala Tatjana :*