STRAH OD NEČASTIVOG

Dvije djevojke poginule u stampedu do pape

22.03.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Dvoje mladih ljudi poginulo je, a osam ih je ozlijeđeno u stampedu koji je u subotu izbio na ulazu u stadion u Luandi na kojem je papa Benedikt XVI. nešto kasnije predvodio skup mladih, javljaju agencije

LUANDA - Na nedjeljnoj misi u Luandi papa je rekao da je 'duboko potresen' zbog smrti dviju angolskih djevojaka koje su poginule kada je mnoštvo pojurilo prema ulazu stadiona na kojem se Papa trebao sastati s katoličkom mladeži te zemlje.

Benedikt XVI. koji je u propovijedi pozvao stanovnike Angole i sve Afrikance na praštanje i pomirbu, počeo je nedjeljnu misu porukom žrtvama stampeda. 'Htio bih da se u ovoj euharistiji posebno spomenemo dviju djevojaka koje su izgubile život. Povjeravam ih Isusu, neka ih on primi u svoje kraljevstvo', rekao je Papa pred stotinama tisuća vjernika.

'Izražavam svoju sućut obiteljima i prijateljima i svoju duboku bol, jer su išle na susret samnom. Molim za sve koji su ozlijeđeni', dodao je.

Dvije djevojke, čija dob nije objavljena, poginule su u subotu na ulazu u stadion u Luandi gdje se Papa sastao s više od 30.000 mladih katolika, rekao je predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolce Federico Lombardi.

U gužvi je ozlijeđeno četrdesetak osoba koje će kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice, posjetiti u nedjelju poslijepodne, dodao je Lombardi.

Ranije u subotu na misi u crkvi svetoga Pavla u Luandi pozvao je na daljnju evangelizaciju afričkog kontinenta. Obilježavajući pola stoljeća kršćanstva u Angoli, čijih se 65 posto stanovnika danas izjašnjava katolicima, Papa je rekao da je kršćanstvo bio most između portugalskih kolonizatora i domaćeg stanovništva. No, progovorio je i protiv tradicionalnih vjerovanja koja su i dalje duboko prisutna u Angoli te je upozorio protiv vještičarenja, vradžbina i vjerovanja u duhove.

'Toliko njih živi u strahu od duhova, moći nečastivog za koje vjeruju da im prijete', rekao je Papa. 'Zbunjeni, krivnju svaljuju na djecu na ulicama i starce, jer, kako kažu, to su nečastivi', kazao je on. Prema državnim medijima, neke sekte prakticiraju prinošenje ljudskih žrtava i orijentiraju se na djecu, ponekad optuženu za vračanje.

Papa je kritizirao oponente koji smatraju da evangelizacija predstavlja napad na identitet nekršćanskih naroda. 'Nikome ne činimo nepravdu ako mu predstavimo Krista' kako bi pronašao 'svoju istinsku autentičnost' i 'radost', kazao je Benedikt XVI.

Papa se u ponedjeljak vraća u Rim. Na svom prvom afričkom pohodu posjetio je Kamerun i Angolu.