islamistički autoritarizam

Dvadesetak žena i danas je prosvjedovalo u Kabulu tražeći pravo na rad i studiranje

19.09.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Skupina od 20 afganistanskih žena ponovno se u nedjelju odvažila izaći na ulice Kabula tražeći pravo na rad i studiranje usred sve mračnije perspektive koju im pruža talibanski islamistički autoritarizam

Videozapisi koje su podijelili lokalni mediji prikazuju skupinu od dvadesetak aktivistica za ženska prava koje su se okupile ispred donedavne zgrade ministarstva za ženska pitanja u glavnome gradu Afganistana Kabulu te ondje glasno i hrabro traže poštivanje "ženskih i ljudskih prava".

Talibani su nedavno ukinuli ministarstvo za ženska pitanja i zamijenili ga ministarstvom za pozive, usmjeravanje i promicanje vrlina i sprečavanje poroka.

To novoformirano ministarstvo time je postalo sjedište vjerske policije, čija je uloga jačanje smjernog ponašanja u javnosti i pridržavanje strogoga talibanskog načina tumačenja islama.

Za vladavine talibanskog režima devedesetih godina vjerska policija bila je strah i trepet u Afganistanu, s obzirom na to da je javno tukla i udarala žene koje su se usudile izaći van, a da pritom nisu pokrile tijelo i lice. 

Zasad su talibani djevojčicama zabranili pohađanje nastave u srednjim školama, a sveučilištima su dali naputak da predavanjima više ne smiju istodobno prisustvovati i mladići i djevojke.

Općenito su vrlo malo otkrili koliko individualnih sloboda kane dati Afganistankama. 

Nakon što su talibani stupili na vlast, afganistanske žene održale su višednevne prosvjede u cijeloj zemlji, od tvrdokornih islamista zahtijevajući da poštuju njihova ljudska prava.

No prosvjedi su nasilno ugušeni.

Nedjeljni prosvjed u Kabulu prošao je bez incidenata.