suradnja s talibanima

UN produžava političku misiju u Afganistanu za šest mjeseci, želi uključivu vladu

17.09.2021 u 18:17

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda obnovilo je u petak na šest mjeseci, svoju političku misiju Manua u Afganistanu rezolucijom koja uz to poziva talibane da sastave uključivu i reprezentativnu vladu i na sudjelovanje žena u društvenom životu

Rezolucija, koju je 15 članica Vijeća usvojilo jednoglasno, inzistira na "važnosti uspostave uključive i reprezentativne vlade" i zahtijeva "puno, ravnopravno i veliko sudjelovanje žena, poštivanje ljudskih prava, uključujući prava žena, djece i manjina".

Tekst rezolucije su sastavile Estonija i Norveška, koja je pozdravila "složnu poruku" Vijeća u pogledu Afganistana.

U kolovozu rezolucija Vijeća sigurnosti je tražila slobodu kretanja za Afganistance koji su željeli napustiti zemlju, ali je dobila samo 13 glasova pošto su Rusija i Kina bile suzdržane.

U svom posljednjem dokumentu Vijeće sigurnosti naglašava "važnu ulogu Organizacije Ujedinjenih naroda u promociji mira i stabilnosti u Afganistanu".

Rezolucija također priznaje "potrebu udvostručenja napora za dostavu humanitarne pomoći Afganistanu" i potvrđuje "važnost borbe protiv terorizma" u zemlji.

Prema diplomatskim izvorima, talibani se nisu protivili produljenju UN-ove misije koja ako ostaje do 17. ožujka 2022..

"Prisiljeni su biti fleksibilniji i pragmatičniji su nego tijekom 1990.-ih kada su prvi put bili na vlasti", drži jedan UN-ov neimenovani stručnjak za to područje. "Talibanima treba UN i to je naša poluga da utječemo na njihove odluke", rekao je, kako prenosi agencija France presse.

Članovi Vijeća sigurnosti traže u rezoluciji od glavnog tajnika Antonia Guterresa da ih izvijesti o stanju u Afganistanu i aktivnostima Manuae svaka dva mjeseca do sredine ožujka i da im podnese pisano izvješće do 31. siječnja o budućnosti mandata UN-ove misije.

Taj dokument treba uključivati "operativne i strateške preporuke u odnosu na nedavna politička, sigurnosna i socijalna zbivanja", precizira rezolucija.

Posljednjih tjedana, nekoliko nevladinih udruga, Amnesty International ili Human Rights Watch, inzistirali su na tome da UN i njihovih oko 2000 predstavnika u Afganistanu ostanu u zemlji kako bi mogli izvijestiti o kršenju ljudskih prava.