svi su za park

Dva tabora prosvjednika na Savici čuva interventna policija

26.04.2017 u 19:37

Bionic
Reading

Na Savici su se danas sukobila dva prosvjeda građana, oni koji su za i oni koji su protiv novog uređenja parka Trnjanska Savica. Na svakoj se strani prosvjeda nalazi oko 500 ljudi, a prosvjed za sada osigurava oko 20 policajaca

Sve je počelo mirno, no onda su se sudionici oba prosvjeda krenuli šetati po parku. Jedni su počeli vikati 'hoćemo park!' a drugi 'imamo park!'. Postavili su se svaki na svoju stranu parka, i potom su krenule provokacije, javlja Jutarnji list. 

Tada su na lokaciji bila samo dva policajca koji su morali smirivati alkoholiziranu osobu i nekoliko agresivnih pojedinaca. 

Policija je pozvala pojačanje i pristiglo je oko desetak interventnih policajaca, te još toliko redovnih. Među prosvjednicima koji zahtjevaju uređenje parka našao se i pomoćnik pročelnika centra za komunalno redarstvo Grada Zagreba Juroslav Dragun, koji živi u Remetama. Rekao nam je kako želi podržati dobar projekt, u bilo kojem dijelu Zagreba on bio.

Nevenka Trumbetaš - Bakić iz inicijative 'Čuvajmo naš park' rekla je kako je to sve 'Bandićeva igra', te da je 'on njih sve pozvao da dođu jer želi na taj način doći do parka'.

Stanovnici Savice, koji danima prosvjeduju u parku, traže javnu raspravu i transparentni natječaj za preuređenje parka, a zamjeraju što je, uz cijenu od 12 milijuna kuna, u planovima predviđeno da se više od 40 posto parka pokrije betonom i plastikom, umjetnom travom i sintetskim materijalima, pri čemu bi se uklonila prirodna trava i srušila 20-godišnja stabla.

Prošle godine građani su prosvjedovali protiv gradnje crkve u tom parku, od koje se i odustalo.