vatrena stihija

Dva naselja u Australiji pozvana na evakuaciju zbog nekontroliranog požara

28.12.2019 u 09:55

Bionic
Reading

Stanovnici dva naselja na jugu Australije u državi Viktoriji pozvani su u subotu na evakuaciju zbog nekontroliranog požara u njihovoj blizini.

Vlasti su objavile da bi požar mogao tijekom iduća dva dana progutati gradić Goongerah oko 450 kilometara istočno od Melbournea u kojemu živi nekoliko desetaka ljudi te obližnje mjesto Martins Creek i stanovnici su pozvani na evakuaciju.

"Ovo vam je možda posljednja prilika da to učinite prije širenja požara", navodi se u upozorenju službe VicEmergency.

"Ako odlučiite ostati hitne službe možda vam više neće moći pomoći".

Pad temperatura u mnogim dijelovima Australije tijekom božićnog tjedna pomogao je kontroli nekih požara no, prema prognozama, temperature će opet porasti i stvoriti nove izazove vatrogascima.

U petak su u nekim dijelovima Južne Australije temperature porasle na više od 40 stupnjeva Celzija, a u glavnom gradu države Victorije Melbourneu u ponedjeljak bi se moglo izmjeriti i 43 stupnja Celzija.

Veliki dijelovi Australije bilježe već nekoliko sušnih godina zaredom što pogoduje širenju požara i ugrožava prirodu i životinjski svijet.

U požarima je od rujna uništeno više od četiri milijuna hektara raslinja u pet australskih država, a osam izgubljenih života rezultat je tih požara.