NERVOZNI SUSJEDI

Dva hrvatska MIG-a povrijedila slovenski prostor

27.06.2009 u 15:04

Bionic
Reading

Slovenska novinska agencija STA javila je u subotu da su dva hrvatska borbena zrakoplova, koja su bila u pratnji jednog stranog izaslanstva, povrijedila zračni prostor Slovenije 19. lipnja, zbog čega je Slovenija uputila prosvjednu notu hrvatskom veleposlaniku u Ljubljani Svjetlanu Berkoviću

Hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani primilo je notu slovenskog ministarstva vanjskih poslova vezano uz povredu zračnog prostora i pripremit će odgovor na nju, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, prenosi HRT.

Prema neslužbenim informacijama, MIG-ovi su pratili zrakoplov kineskog izaslanstva koje je bilo u posjetu Hrvatskoj. Slovenski izvori tvrde da javnost ranije nisu izvijestili kako se ne bi stvarala dodatna napetost u vezi debakla Rehnove inicijative za rješenje graničnog spora. Slovenski eurozastupnik Jelko Kacin izjavio je kako se radi o hrvatskoj aroganciji koja je nespojiva s praksom Europske unije i NATO-a.

Prema izvorima bliskim MORH-u, mjesečno se bilježe najmanje tri do četiri povrede hrvatskog zračnog prostora od strane malih sportskih letjelica iz Slovenije.