BRANA MIGRANTIMA

Duž poljske granice s Bjelorusijom postavljeno 140 km ograde

12.06.2022 u 16:17

Bionic
Reading

Duž granice s Bjelorusijom dovršeno je postavljanje oko 140 kilometara ograde, objavile su u nedjelju poljske vlasti koje žele spriječiti ponavljanje lanjske krize kada je golem broj migranata nahrupio na granicu.

Prema snimci koju je u nedjelju objavila državna granična patrola, radovi na postavljanju ograde sa senzorima i kamerama počet će idućih dana. Na snimci se vidi visoka ograda u blizini koje patroliraju vozila.

Poljska granica s Bjelorusijom duga 418 kilometara prošle je godine bila žarište migracijskih kretanja, osobito u trenutku kada su ondje nenajavljeno stigle tisuće ljudi. To se navodno dogodilo nakon što su ih bjeloruske vlasti pozvale u Bjelorusiju, a zatim ih prevezle do granice u nadi da će stvoriti krizu.

Mnogi migranti koji su uspjeli doći do granice stigli su iz ratnih područja.

Kriza je dosegnula vrhunac u toplijim ljetnim i jesenskim mjesecima 2021., a potom je s početkom zime nastalo zatišje.

S obzirom na to da sada temperature ponovno rastu, poljske vlasti izvješćuju o dolasku sve većeg broja izbjeglica. U subotu su poljski dužnosnici izvijestili o pritvoru 14 osoba koje su pokušale u Poljsku prijeći iz Bjelorusije.

Poljaci su improviziranu ogradu postavili prošle godine u kolovozu, a od siječnja postupno je zamjenjivali pet i pol metara visokom ogradom sa senzorima pokreta i kamerama.

Radovi na dovršetku ograde trebali bi biti gotovi do kraja lipnja, a iz proračuna u tu će se svrhu izdvojiti oko 366 milijuna eura.

Poljske su vlasti najavile i da će 1. srpnja ukinuti ograničenja zbog kojih se, usred krize, stvarala tri kilometra široka zabranjena zona duž granice.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da takva ograničenja više neće biti potrebna nakon što bude dovršeno postavljanje ograde.