ZAMJENIK ŠEFA VLADAJUĆE STRANKE

Dušan Marković kandidat za crnogorskog mandatara

09.11.2016 u 16:48

Bionic
Reading

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović predložio je u srijedu zamjenika predsjednika vladajuće Demokratske stranke socijalista Duška Markovića za mandatara za sastav nove vlade

'Moja ustavna obaveza je da za mandatara vlade predložim predstavnika stranke koja je osvojila najviše mandata na izborima', rekao je Vujanović novinarima.

Vujanović je zahvalio dosadašnjem premijeru Milu Đukanoviću, koji je mada je njegova stranka pobijedila na izborima odlučio predložiti svojega zamjenika za premijera, kako je rekao, doprinosu razvoju Crne Gore.

U zadnjih 25 godina Đukanović je dragovoljno odstupio dva puta, svaki put po dvije godine nakon čega se vraćao kao premijer. Niti jednom nije ustupio mjesto čelnika DPS-a.

Izbore je obilježilo uhićenje 20 osoba koje su prema navodima crnogorskih dužnosnika organizirali ruski nacionalisti kako bi na izborni dan 16. listopada izazvali nerede u Crnoj Gori, zauzeli zgradu parlamenta i likvidirali premijera Mila Đukanovića.

Čelnica Hrvatske građanske inicijative (HGI), Marija Vučinović rekla je da je sasvim očekivano što je predsjednik Vujanović odlučio mjesto mandatara povjeriti stranci koja je osvojila najviše zastupničkih mjesta na izborima.

'Mi smo rekli mandataru, Dušku Markoviću, da ćemo najprije napraviti i usuglasiti platformu manjinskih stranaka, pa tek onda razgovarati o konkretnim rješenjima', kazala je Vučinović čija stranka podržava Đukanovićev DPS.

I ostali predstavnici manjinskih stranaka, bošnjačke i albanske stranke, te socijaldemokrata, podržali su prijedlog za crnogorskog premijera.