preventivne mjere

Đuro Hranić objavio smjernice hrvatskih biskupa uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

16.11.2020 u 12:06

Bionic
Reading

Uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara đakovačko-osječki nadbiskup i mitropolit Đuro Hranić uputio je smjernice i poziv vjernicima te nadbiskupije kao i svećenicima vezane uz preventivne mjere s obzirom na opasnost od zaraze koronavirusom.

„Ove godine zbog preventivnih mjera s obzirom na opasnost od zaraze koronavirusom nije moguće na uobičajeni način organizirati nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar 18. studenoga“, navodi nadbiskup te ističe da to ne znači da se ne može na dostojan način obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i hrvatskog Podunavlja.

Pozvao je sve svećenstvo i župne zajednice u nadbiskupiji da se Dan sjećanja obilježi u skladu sa smjernicama hrvatskih biskupa, a što ih je u prigodnom pismu donio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. Želimir Puljić.

Svećenike je pozvao da u redovitim euharistijskim slavljima u župama uzmu liturgijski obrazac mise na čast otajstva Križa i muke Gospodnje kao i liturgijsko ruho crvene boje te pozvao da se ne propusti prigodno zvoniti svim zvonima u 18 sati.

Vjernicima je uputio molbu da se sa zvukom zvona 18. studenoga u 18 sati "obiteljski ili osobno ujedine u molitvi za sve stradalnike domovinskog rata te za pomirenje i zajedništvo svih žitelja naše Domovine“. Pozvao je vjernike da toga dana, ako mogu, sudjeluju na euharistijskom slavlju u svojim župama.

Nadbiskup Hranić podsjetio je da će i Hrvatska televizija 18. studenog izravno prenositi euharistijsko slavlje s Memorijalnog groblja Dubrava u Vukovaru kojem će predsjedati msgr. Želimir Puljić.